Els atacs a l'estàtua de Franco s'incorporaran a l'exposició del Born

Pisarello mostra la seva "comprensió" per les reaccions ciutadanes davant les figures i afirma que "no estava previst" que la trenquessin

Retirada de lestàtua de La Victòria / JORDI COTRINA

Retirada de lestàtua de La Victòria
Retirada de l’estàtua decapitada de Franco després de ser tombada.

/

1
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Els atacs i la posterior destrucció de l'estàtua decapitada de Franco davant el centre cultural del Born es recolliran en l'exposició 'Franco. Victòria. República', segons ha anunciat el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello. La figura, que ha sigut retirada aquesta matinada, ha rebut atacs durant els tres dies que fa que està exposada, des de llançament d'ous fins a pintura, inclusió d'objectes i el trencament final. 

Pisarello s'ha mostrat "comprensiu" amb les protestes, que evidencien, ha dit, "que les ferides del franquisme encara no s'han tancat". "Hi ha moltes coses que es podien preveure, com que hi hagués mostres de rebuig, però el final no. L'hem decidit retirar perquè està destrossada", ha explicat, tot i que ha deixat entreveure que no ho pensaven fer només per pintures o atacs.

"Lamentem que s'hagi trencat però comprenem per què s'ha fet. Hauríem d'haver explicat millor quin era el vincle entre les estàtues a fora i el que s'explicava a dins", ha afegit, i ha aventurat que ja s'havien previst uns cartells per indicar per què hi havia allà les estàtues. 

L'estàtua de la Victòria també serà retirada en les pròximes hores, abans que es produeixin danys. "La idea no és amagar aquestes estàtues sinó incorporar a l'exposició els atacs ciutadans", ha explicar.

ACTUACIÓ NO PREVISTA

El tinent d'alcalde ha anunciay que s'han cursat diligències per l'atac però que es mantindrà "la proporcionalitat". "La idea era intervenir només quan hi hagués una ofensa greu al patrimoni comú", ha admès.

L'exposició del Born ja ha sigut vista per unes 2.000 persones en tres dies, fet que l'ajuntament considera un èxit. El consistori ha assegurat que "ja era hora que es fes una mostra així a Catalunya i a Espanya, i que mostrés la impunitat del franquisme fins i tot en democràcia, perquè l'estàtua de Franco va estar exposada al castell de Montjuïc fins l'any 2008".

Notícies relacionades

Pisarello va reclamar un debat sobre la "permissivitat" amb la dictadura fins i tot en democràcia, "perquè la transició no s'ha fet bé", ha dit.