EXPOSICIÓ CONTROVERTIDA

L'Ajuntament de Barcelona retira l'estàtua de Franco davant del Born després de ser tombada

El polèmic monument eqüestre al dictador ha sigut tirat a terra per tres desconeguts

Retirada de l’estàtua decapitada de Franco després de ser tombada. / C. MONTAÑÉS

Retirada de l’estàtua decapitada de Franco després de ser tombada.
abertran35988598 barcelona 21 10 2016 retirada la estatua decapitada de franc161021091608
El polèmic monument eqüestre al dictador ha sigut tirat a terra per tres desconeguts.
Vídeo de l’enderrocament de l’estàtua de Franco al Born.

/

1
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Barcelona ha retirat permanentment l'estàtua decapitada de Franco davant del centre cultural del Born, després que tres desconeguts l'hagin tirat a terra aquesta nit. La polèmica estàtua eqüestre es va col·locar dilluns passat davant de l'antic mercat com a part d'una exposició temporal, i ja havia sigut objecte de nombrosos atacs, des del llançament d'ous fins a la col·locació d'una nina inflable.

Cap a les 1.20 d'aquesta matinada, operaris municipals han procedit a endur-se l'estàtua en dos contenidors, en un dels quals hi havia la figura del dictador i a l'altre, la del cavall. D'aquesta manera, retiraven de la via pública el monument, que ha estat acompanyat de controvèrsia des del moment en què es va emplaçar en aquest lloc.

Abans de ser tirada a terra per uns desconeguts, la figura ha rebut aquesta nit nous llançaments de pintura, li han col·locat banderes i altres i objectes i finalment ha sigut extreta dels rails en què estava subjecta. La Guàrdia Urbana investiga per identificar els que l'han tombat.

Segons ha informat el canal 324 de Televisió de Catalunya, cap a les 22.30 hores tres persones s'han acostat al lloc amb una porta de fusta i vidre i un somier, que han utilitzat per fer palanca i balancejar la figura fins a tombar-la. En qüestió de pocs minuts han aconseguit que l'estàtua caigués, mentre diverses persones les animaven. Segons testimonis recollits per la cadena, en el moment en què ha caigut a terra un dels presents ha dit: "Això va per les persones que ens vau matar".

Diversos missatges de Twitter mostren vídeos del moment en què és tirada a terra, enmig d'aplaudiments.

Notícies relacionades

En les imatges, també s'observa com l'estàtua és balancejada abans de fer-la caure.

Dijous al matí, l'estàtua havia aparegut amb una careta de porc, que agents de la Guàrdia Urbana van retirar. La figura formava part de l'exposició 'Franco, victòria i república', crítica amb la permissivitat amb els símbols de la dictadura. La presència del monument al dictador davant el Born havia sigut qüestionada des de nombrosos àmbits, inclòs el Govern català, que ho havia considerat "un greu error".