PROJECTE URBANÍSTIC MOLT ESPERAT

El Consorci de la Zona Franca licita la construcció de 78 pisos a les casernes de Sant Andreu

La nova construcció permetrà enderrocar les vivendes dels antics militars a Palomar i Torras i Bages encara construïdes i alliberar solars

El delegat del CZF insta l'ajuntament de Barcelona a urbanitzar la zona per desencallar el projecte

4
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

El delegat de l’Estat per al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, va anunciar ahir que l’ens traurà a concurs en el termini d’un mes i mig la licitació per 11 milions d’euros de la construcció de 78 pisos per desencallar els reallotjaments de les famílies que estan vivint als antics pisos situats als terrenys de les casernes de Sant Andreu. Es tracta d’una de les principals assignatures pendents de la ciutat.

La construcció d’aquests 78 pisos, que, segons va apuntar Cornet, estaran construïts en un termini d’uns dos anys, permetrà realitzar l’enderroc de les vivendes dels antics militars situades als carrers de Palomar i de Torras i Bages que encara estan construïdes. Aquesta circumstància permetrà alliberar terrenys, o el que és el mateix, fer un (petit) pas endavant per facilitar el desenvolupament dels nombrosos equipaments i vivendes planejats a la zona –hi ha projectats 2.000 pisos–, per a la qual cosa encara no hi ha data, cosa que ha desfermat malestar del veïnat, que fa 10 anys que ho està esperant. 

Dels 12 equipaments que estan previstos construir a la zona, la transformació de la qual va començar fa una dècada –equipaments que van de guarderies a asils–, només tres, de moment, són una realitat (la comissaria dels Mossos, el col·legi i el centre d’assistència mèdica). Dels nou restants, n’hi ha dos que també han de ser construïts pel Consorci, cosa que, de moment no es troba en l’agenda d’aquest organisme.

EQUIPAMENTS PENDENTS

«Fins que l’ajuntament urbanitzi la zona no els construirem», va insistir Cornet, que va deixar clar que la pilota perquè la transformació urbanística engegui de forma definitiva es troba en el terreny del govern municipal. «Fins que el consistori no inverteixi els 13 milions d’euros necessaris per urbanitzar la zona, el lloc no serà atractiu per construir-hi. Ningú vol invertir en un terreny en què no hi ha res», va assenyalar el delegat de l’Estat per al Consorci. 

Cornet també va instar ahir «tots els grups municipals» perquè es comprometin en la causa. «Els polítics han de buscar el consens a l’hora de tancar els pressupostos. Un consens com el que hem aconseguit al Consorci», va subratllar.

El president de l’associació de veïns de Sant Andreu del Palomar, Santi Serra, es va mostrar enfadat. «Ens tracten com si fóssim tontos. Uns pels altres i dels 12 equipaments pactats només n’hi ha tres, i per a la resta no hi ha ni data», va lamentar Serra, que insisteix a dir que la cessió temporal de terrenys –mesura a curt termini que ofereix el consorci perquè el solar no estigui totalment abandonat– no és cap solució vàlida. «Volem els equipaments definitius. Ja fa massa temps que estem esperant», va reivindicar el líder veïnal.

La promoció de vivenda presentada per Cornet forma part del conveni firmat entre el consistori barceloní i el consorci el desembre del 2015 per donar impuls a l’encallada urbanització. Les noves vivendes s’ubicaran al passeig de Torras i Bages, en un solar de 1.648 metres quadrats. Seran tres blocs de pisos de cinc, vuit i 12 plantes. 

PISOS DE 90 METRES QUADRATS

La majoria dels pisos seran de 90 metres quadrats, tot i que també n’hi haurà de 70 i 45. Segons va anunciar el secretari general de la Zona Franca, Anton Ferré, ja existeix un acord firmat amb 71 famílies afectades pels desallotjaments, principalment jubilats de l’Exèrcit, alguns en propietat i altres en arrendament, encara que no  va descartar que algun dels afectats acabi renunciant al seu dret de reallotjament. «No són xifres tancades, és possible que algú hi renunciï i quedin més pisos lliures», va assegurar.

Més enllà d’aquest primer pas, el consorci té programat construir en els seus terrenys a la zona 551 pisos, dels quals 482 seran lliures i 69 de vivenda social; per als quals encara no hi ha data.

ASSIGNATURES PENDENTS

Fonts municipals han respost que el consorci també té diverses assignatures pendents en el lloc. «El projecte presentat aquest dimarts és important, però no és l’únic assumpte pendent. El consorci ha d’acabar els tràmits per poder inscriure la reparcel·lació. Aquest pas és essencial per donar continuïtat a molts projectes pendents», va assegurar una veu municipal.

Notícies relacionades

Sobre el compromís local d’urbanitzar la zona, el govern municipal, que li retreu al consorci haver presentat el projecte pel seu compte, sense convidar el seu soci en aquest assumpte, assegura, sense donar més detalls, que «complirà escrupolosament els seus compromisos i obligacions, que estan molt vinculades al desenvolupament global del projecte».

«Una vegada més es constata que és indispensable modificar la governança del consorci perquè sigui un verdader consorci, tal com l’Ajuntament de Barcelona ha reclamat de forma reiterada en els últims temps», acaben dient des de l’ajuntament.

Temes:

Construcció