UNA HISTÒRIA DE L'EIXAMPLE... la Fundació Antoni Tàpies

Lletres que dibuixen

L'editorial Montaner i Simón, a Aragó 255, va cedir el seu espai el 1984 a un dels més importants museus artístics de la ciutat

L’antiga editorial, ara seu i museu de la Fundació Tàpies.

L’antiga editorial, ara seu i museu de la Fundació Tàpies. / joan cortadellas

1
Es llegeix en minuts
MARTA ALCÁZAR / BARCELONA

L'escultura Núvol i cadira que corona la Fundació Antoni Tàpies (Aragó, 255) no passa desapercebuda per als vianants. Però la majoria desconeix que l'emblemàtica façana està coronada pels bustos de Dante, Cervantes i Milton, ja que abans de ser museu havia sigut una de les editorials més prolixes d'Espanya, l'editorial Montaner i Simón, que va viure a l'Eixample durant 120 anys.

La Fundació Antoni Tàpies ha investigat la seva història i ara la narra en l'itinerari La Montaner i Simon, una editorial amb història, que ofereix un dissabte al mes a la primavera i tardor. «Hem parlat amb exempleats i col·leccionistes», explica Maria Sellarès, coordinadora de projectes educatius i guia.

Tren a la porta

Fundada per Ramon de Montaner i Francesc Simon, l'editorial va inaugurar la seva seu del carrer d'Aragó entre els anys 1880 i 1882, quan per allà passava el ferrocarril. Els propietaris van encarregar la construcció al jove Lluís Domènech i Montaner, nebot d'un dels propietaris. Aquest va ser el seu primer gran projecte.

Encara que l'edifici és anterior al modernisme, l'arquitecte va ser pioner a usar el totxo dins de l'entramat urbà i va fer un gest de complicitat a la Renaixença amb les ornamentacions de l'au fènix a les finestres. L'interior conserva els pilars de fossa originals, la gran claraboia de llum natural i el magatzem de llibres que és ara una biblioteca.

Notícies relacionades

González Porto, indià que va ser agent de la Montaner i Simon, va comprar l'empresa als 50 i va portar de l'exili el seu amic Pere Calders, que hi va treballar com a gerent. També van estar en plantilla altres literats com Jesús Moncada o Pere Quart. Després d'una llarga decadència, la Montaner i Simon va tancar el 1981. El 1984, Tàpies va comprar l'edifici i hi va instal·lar la seva fundació.

«Ens hi vam apuntar per veure el palau Montaner (inclòs en la visita guiada a la Tàpies), que està tancat al públic, però m'ha sorprès la història d'aquest edifici», comenta Raquel Almansa després de visitar la vella editorial l'1 d'octubre. ¿Pròxima visita? El 12 de novembre.