Hi ha un gos a l'oficina

Veure cares de gos a la feina ara puja la moral. Comencen a estendre's les empreses 'dog friendly' que permeten als seus empleats portar mascotes al lloc de treball

icoy35708178 dog friendly160928163514

icoy35708178 dog friendly160928163514
icoy35248770 dog friendly160928161831
icoy35335609 dog friendly160928161806
icoy35335636 dog friendly160928161746

/

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Teo arriba avui a l’oficina de bon humor i saluda tots els seus companys de feina movent frenèticament la cua. La seva jornada laboral consisteix a rebre copets a l’esquena sense passar un sol informe. Això sí, és l’únic que pot garantir-li al cap que va tot el dia amb la llengua fora. Gairebé no aixeca un pam de terra i sap posar la mirada del gat de Shrek fins i tot sent gos. Fa temps que matina com qualsevol humà per venir a aquest espai de coworking: Blitz Gràcia. Aquí el tecleig dels ordinadors sona amb cantarella de peülles de fons. Els dies complicats així es porten millor, asseguren els seus companys de feina. «Treballes més feliç», assenteix la mestressa de Teo, Saray Mate, una de les fundadores de Blitz. «En un moment d’estrès, toques el gos o el treus, i tornes d’una altra manera». Han arribat a tenir fins a quatre mascotes fitxant diàriament.

Sense sortir de l’edifici, al segon pis, es poden veure més cares de gossos a l’oficina sense recórrer a la metàfora. «Solen venir de dos a quatre gossos diàriament», diu Carlota Valls, de The Mamasú Agency. «Fomenta la bona relació entre companys –afegeix–, ajuda a desconnectar i et dóna tranquil·litat saber que no has de córrer per arribar a casa a treure’l».

«S’hauria d’haver fet sempre», afegeix Marc Navarro amb Sparrow en braços, el frenchie amb què comparteix pis i espai de coworking. «Al Crec estudiem cas per cas i sempre hi ha una premissa bàsica: els gossos s’han de portar bé». A més de Sparrow, tenen una altra gosseta resident: Molly. «Saluda la gent quan entra, et ve a veure, s’ajeu al teu costat… –descriu el Marc–. La veus feliç i fa feliç la gent». A la seu barcelonina d’Airbnb també pots topar amb inquilins a quatre potes: Nela, Beta i Robe es diuen els seus tres gossos pencaires.

Totes són oficines dog friendly, un concepte que es comença a estendre als llocs de treball barcelonins, tot i que encara amb bastanta timidesa. «Encara és molt incipient a Espanya, si ho comparem amb els Estats Units», apunta Micaela de la Maza, fundadora de SrPerro.com. Li dóna la raó un informe de l’American Pet Products Association que comparteix a la seva web: «2,3 milions de gossos [nord-americans] acompanyen els seus humans a treballar cada dia». Fins i tot hi ha un dia mundial de portar el gos a la feina (el 24 de juny). ¿Els avantatges? «Molts», contesta Micaela. Remet a un extens post de SrPerro.com en què enumera tots aquests beneficis: «Disminueix l’ansietat i l’estrès, i no només dels seus amos, sinó també de la resta. Ajuda a regular la tensió arterial (a l’acariciar-lo). Fomenta la creativitat. Fomenta la bona relació entre companys a l’oficina. Més satisfacció laboral, fet que es pot traduir en més productivitat. Menys despeses per a l’amo del gos (cosa que segur que el fa encara més feliç), ja que s’estalvia el passejador, la guarderia… ».

Mascotes a les reunions

Les oficines que més fomenten a Barcelona aquest afany petfriendly són –és clar– les de les companyies de menjar per a mascotes. Purina i Affinity practiquen amb l’exemple.

Affinity va complir al juny el seu segon any de «mascotes a l’oficina». Els gossos fins i tot assisteixen a les reunions amb els seus amos. Poden acomodar-se al costat de l’ordinador del seu respectiu humà o socialitzar amb altres gossos a la doggy zone, on també hi ha taules de treball. ¿Les úniques condicions? «No deixar sol l’animal, treure’l a passejar i mantenir la netedat».

Notícies relacionades

Purina va presentar a l’abril el programa Pets@Work.Ja solen anar de manera fixa a les seves oficines entre cinc i sis gossos. En la nota de premsa, la companyia recorria a un estudi de la Universitat de Virgínia: «Els treballadors que tenen gossos a l’oficina tendeixen a acumular menys estrès al llarg de la jornada que els que no en tenen al seu lloc de treball». La presència de gossos, afegien tot seguit, «augmenta la moral i la productivitat». Per descomptat garanteix que al fer la teva feina sempre sentis algun «¡bup-bup!».

Conclusió: ¿de veritat segueix creient ara que té una feina en què el tracten com un gos?