CONFLICTE MUNICIPAL

Nova i agra picabaralla per les estàtues franquistes del Born

CiU demana sense èxit que es retiri l'exposició que preveu la col·locació de l'estàtua de la Victòria i una d'eqüestre de Franco al carrer

ERC i els convergents la rebutgen per irrespectuosa; Ciutadans i el PP, per 'guerracivilista', i la CUP, per l'emplaçament

 

  / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Si l'objectiu d'una exposició és que se'n parli, la mostra 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà’, que es veurà a l'octubre al Born Born, ja ho ha aconseguit. Després que l'assumpte es convertís en un petit culebró municipal d'estiu, aquest dimarts ha arribat a la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona.

L'exposició preveu la instal·lació al carrer, davant el Born, de l'estàtua de la Victòria, elaborada per Frederic Marès en homenatge a la victòria franquista a la guerra civil, i de l'estàtua eqüestre del dictador que va fer Josep Viladomat, que després de ser reclosa en un magatzem un dia va aparèixer decapitada, sense què es coneguin els detalls de com i a càrrec de qui va tenir lloc la mutilació.

A la comissió, CiU demanava al govern municipal que retirés l'exposició, i ha comptat amb el suport d'ERC en aquest intent. Barcelona en Comú i el PSC hi han votat en contra, i les abstencions de Ciutadans, el PP i la CUP han donat peu a un empat a 15 regidors que el vot de qualitat del govern ha inclinat cap al rebuig a la iniciativa. Abans que això passés, hi ha hagut un debat en el qual cadascú ha mostrat les seves fílies i les seves fòbies.

POSICIONS PER A TOTHOM

ERC va demanar la compareixença del comissionat de MemòriaRicard Vinyes, i CiU, la retirada de l'exposició. Al final, Vinyes hi ha anat, però qui ha comparegut és el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello.

En síntesi, els grups de CiU i d'ERC rebutgen l'exposició per considerar que suposa una falta de respecte fer-la al Born i que no procedeix col·locar estàtues franquistes al carrer. Ciutadans i el PP consideren que l'exposició fomenta la divisió de la societat i ignora la reconciliació que hi va haver durant la transició a la democràcia. La CUP creu que el que no és idoni és programar-la al Born.

El debat ha registrat els seus moments més agres quan Pisarello i el regidor convergent Jaume Ciurana han intercanviat retrets. Ciurana ha atribuït l'exposició a “l'arrogància intel·lectual” del govern municipal, i Pisarello, visiblement encès (cosa que li sol passar amb alguns regidors de CiU), li ha criticat que el consistori no fes cap exposició contra el franquisme durant el mandat de Xavier Trias com a alcalde i del mateix Ciurana com a regidor de Cultura: “¿Què va fer vostè?”.

Pisarello ha lamentat que l'exposició es jutgi només per alguns dels seus elements i ha recordat que també comptarà amb una mostra sobre la tortura als anys 60 i 70: “És una exposició que no s'ha fet ni a Catalunya ni a Espanya”.

“Les ferides estan obertes”, ha advertit Ciurana.

BIBLIOTECA

Notícies relacionades

Per clarificar posicions, la ciutadana Marilén Barceló ha afirmat que el que hi hauria d'haver al Born és una biblioteca, per la biblioteca provincial prevista al lloc quan es van trobar les restes històriques i es va decidir mantenir-les en exposició, mentre que la popular Àngels Esteller ha criticat que l'emplaçament es convertís en “la zona zero de l'independentisme”. ERC ha optat per burxar en la contradicció, i Alfred Bosch ha llegit un antic text de Vinyes, sense dir que era del comissionat de Memòria, en què aquest apostava per eliminar els símbols de la dictadura. Vinyes l'ha acusat de “tergiversar” l'argument al no llegir la intervenció en el seu conjunt.

La regidora de la CUP Maria Rovira ha criticat que s'associï sempre el Born amb aspectes identitaris, i ha recordat que molts dels perseguits i derrotats durant la guerra de successió i en la repressió posterior eren “progressistes i republicans”. Rovira ha advocat per traslladar les estàtues al final de la Rambla, al costat del monument a Colom. Si el present i el futur han de dialogar, ha dit, que parlin la dictadura i la colonització.