El joc del turista, el carterista i el policia

A Barcelona es registren 285 furts diàriament, més de 100.000 cada any

Simulació feta per la Guàrdia Urbana dels mètodes utilitzats pels carteristes al metro. / periodico

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Perseguir carteristes per Barcelona, en el fons, és com jugar al gat i la rata amb ells. És una partida que té lloc cada dia i per taulers tan diferents com el metro, les botigues de roba, els hotels, els monuments turístics o les terrasses.

Es disputa entre víctimes -els turistes-, lladres i policies de paisà. Aquesta triangulació converteix el fenomen en un equilibri inestable a la ciutat perquè cadascun dels factors implicats en l'equació afecta directament sobre els altres dos. Si hi ha més turistes, arriben més carteristes. Si hi ha més carteristes, són necessaris més policies. O en sentit invers, si baixa el turisme o augmenta la pressió policial, els carteristes se'n van a pastures més verdes.

A Barcelona el turisme no cedeix i la policia pressiona tant com pot, encara que no resulta possible controlar l'activitat febril dels pispes multireincidents: dos de cada tres delictes que es cometen a la capital catalana són furts. Les dades recullen que se'n denuncien 285 diàriament. En total el 2015 se'n van registrar més de 100.000. En els dos últims anys s'ha registrat un increment d'aquest tipus d'il·lícits, encara que continuen sent menys que els produïts durant els anys 2009 i 2010. 

L'intendent de la policia municipal a l'Eixample, Pedro Velázquez, aclareix que els furts no tenen un impacte gaire negatiu en la “sensació d'inseguretat” de les víctimes, precisament perquè, a diferència dels robatoris -quan la sostracció dels objectes es produeix amb violència i intimidació per part del delinqüent-, en el cas dels furts els propietaris no s'adonen del sibil·lí assalt que acaben de patir. Els urbans van gravar un vídeo, adjunt a aquesta informació, en què emulen totes les tècniques que utilitzen. 

En aquesta ciutat “es castiga la distracció” perquè la víctima acostuma a ser un turista “distret, relaxat o que ha begut alcohol”. També perquè el lladre té una “gran habilitat” per provocar-la. És a dir, desvien “l'atenció” del seu objectiu per portar a terme la sostracció sense que aquest ho percebi.   

Notícies relacionades

Els agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra constaten que una de les zones més freqüentades pels carteristes és el metro de Barcelona. El caporal Carlos Pardo, cap del Grup de Delinqüència Urbana a l'Eixample, enumera que dins del tren suburbà els carteristes han desenvolupat una immensa capacitat per generar oportunitats.

Cada dia els agents d'aquesta unitat baixen de paisà al tren suburbà i es barregen discretament entre els viatgers per enxampar els carteristes in fraganti. Aquesta és la millor manera d'aconseguir que un jutge dicti contra ells penes de presó. No és una tasca fàcil, perquè els pispes "cada vegada són més bons", reconeix el caporal Pardo. 

Tornar la cartera al seu propietari 

La Guàrdia Urbana ha retornat durant l'últim any més de 2.000 efectes als seus propietaris, víctimes de sostraccions. Això significa un 40% del total dels objectes recuperats a la ciutat. Des de fa un any es prioritza, per part del cos policial, la devolució del material que s'intervé. Encara que els seus propietaris ja hagin tornat als seus països d'origen. Per a aquest objectiu estan resultant de gran ajuda les xarxes socials per contactar amb ells.