DISTRICTES - CIUTAT VELLA

«La gent necessita sentir-se identificada en les lectures»

Connie Dagas, a la seva llibreria del carrer de Cervantes, 4, al Barri Gòtic.

Connie Dagas, a la seva llibreria del carrer de Cervantes, 4, al Barri Gòtic. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
IGNACIO PADILLA / BARCELONA

Connie Dagas (Montagut, Garrotxa, 1956) i la seva amiga danesa Helle Bruun sempre van compartir l'amor per la lectura i les ganes de tenir la seva pròpia llibreria. Bruun va proposar obrir una botiga especialitzada en temàtica LGTB (lesbiana, gai, transsexual i bisexual), ja que li costava trobar llibres d'aquest gènere a Espanya. El 21 d'abril de 1994 van obrir amb el nom de Cómplices, tota una invitació a la comunitat LGTB.

-¿Com van ser els inicis?

-Al principi la gent era molt reticent a entrar en un local LGTB durant el dia. I això que estem en un carrer poc transitat. Als 90 ja hi havia una certa vida gai nocturna, però gairebé no hi havia locals LGTB oberts de dia. La gent no estava preparada per entrar d'una forma natural en una llibreria gai-lèsbica. Després això ha anat canviant.

-Actualment tenen fins i tot editorial pròpia.

-Sí. Al cap d'un any d'obrir ens vam adonar que no teníem llibres nous per oferir. No s'estava publicant res de nou de temàtica LGTB. Així que vam començar a publicar nosaltres mateixes. Ens vam associar amb la llibreria Berkana de Madrid, també LGTB, i vam llançar l'editorial Egales. El 95 vam treure el nostre primer llibre. Fins ara n'hem publicat més de 450.

-Fa 22 anys que són al carrer de Cervantes, primer al número 2 i ara al 4.

-Sempre ens ha agradat la part antiga de la ciutat. Quan vam començar, aquest barri no tenia el boom turístic d'ara. Aquí hi havia la gent de tota la vida. Mai ens han discriminat aquí a Ciutat Vella, excepte un grafit amb insults que ens van pintar a la porta quan va guanyar José María Aznar.

-¿Per què una llibreria especialitzada i no una de general amb una secció de llibres LGTB?

-En una llibreria especialitzada pots assessorar millor els clients. Abans gairebé no hi havia llibres LGTB enlloc. Els pocs que hi havia havies de saber on trobar-los. Un gai que ve a Cómplices sap que es podrà identificar amb el que venem aquí. La gent necessita poder sentir-se identificada en les seves lectures.

Notícies relacionades

-¿I com va el negoci?

-El sector de les llibreries està molt afectat per la crisi, la pirateria i el sorgiment digital. Moltes llibreries que feia anys que eren obertes han hagut de tancar. Nosaltres, per ara, sobrevivim.