Caça de bruixes nacionalista contra el pregoner de la Mercè

L'escriptor Pérez Andújar rep una allau de desqualificacions de mitjans, articulistes i tuiters independentistes

jcortadellas34808934 160725130728

jcortadellas34808934 160725130728

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / TONI SUST / BARCELONA

L’escriptor Javier Pérez Andújar, premi Ciutat de Barcelona el 2014 per la seva mirada crítica sobre la ciutat, està sent víctima d’una caça de bruixes nacionalista des que dilluns passat es va conèixer que havia sigut elegit per l’alcaldessa, Ada Colau, com a pregoner de les festes de la Mercè, per a les quals el govern municipal ha seleccionat un cartell de l’il·lustrador Miguel Gallardo, un referent del còmic espanyol i premi Nacional de Cultura de la Generalitat.

Els atacs a Pérez Andújar provenen d’alguns mitjans i articulistes independentistes, però sobretot han proliferat especialment al pati de l’odi en què es converteix la xarxa social Twitter. La causa, els atacs de l’escriptor al sobiranisme en general, i en particular algunes de les seves cròniques, publicades a 'El País', com la que va titular 'El parc temàtic de l’independentisme', en què Pérez Andújar va descriure els participants en la manifestació de la Diada com «gent amb sandàlies i pantalons semicurts, homes grassos amb barba i barretina, joves de comarques amb patilles llargues, nenes menjant bosses de patates fregides i l’estelada com a capa». En un altre article, de firma col·lectiva, va comparar l’assetjament nacionalista a una candidata d’ICV amb el règim de l’aiatol·là Khomeini.

Des que dilluns es va anunciar el nom del pregoner, els missatges s’han multiplicat: «Ada, l’any que ve no et compliquis la vida, truca a Albert Boadella i tots contents», tuiteja un usuari. «¿Per què aquest senyor que insulta més de dos milions de catalans farà el pregó? S’ha de ser mala persona, alcaldessa», diu un altre. 

Alguns fan una crida a boicotejar la lectura del pregó, el 22 de setembre. Entre ells, alguns coneguts, com l’actor Toni Albà, que en un missatge avisa: «Jo hi aniré a xiular». I en un altre, en resposta a una altra persona, afirma: «No et preocupis, serà un pregó mogudet, a l’estil dels xiulets de la Copa de can Felip», per la final de la Copa del Rei. «L’elecció del pregoner de la Mercè posa en relleu que bona part de la nova política és fonamentalment sectària», escriu un altre usuari. Els atacs han provocat rèpliques, i són molts els que han sortit en defensa de l’escriptor.

També Gallardo ha rebut retrets per la seva col·laboració en la campanya electoral de les municipals de Podem. Va ser l’autor dels cartells. «Hi ha comentaris que m’han cabrejat. No havia estat mai en un embolic com aquest. Això dels cartells per al partit que lidera Colau ha sigut la meva única implicació política, però crec que se m’ha de jutjar pel meu valor com a il·lustrador. No es tracta d’un intercanvi de favors. La meva trajectòria parla per si mateixa. No sóc un corrupte per defensar uns valors polítics», diu Gallardo.

DEFENSA DE COLLBONI

Notícies relacionades

Jaume Collboni, president del PSC a l’ajuntament, que també ha rebut per l’elecció del pregoner, la defensa en conversa amb aquest diari: «Pérez Andújar reivindica el Besòs, una àrea metropolitana de la qual és fill, i que és una prioritat política del nostre mandat. El seu relat és el de les arrels de la primera migració, el del veïnatge, el de les conquistes, el del patiment. Ell ens explica la història de qui no la pot escriure. I el seu pregó ha de posar en relleu tot això que batega en la seva literatura».

També el regidor independentista Alfred Bosch ha defensat el pregoner, si bé explicitant que no comparteix les seves tesis. Ho ha fet en una carta enviada a l’Ara en què diu: «Jo et vull escoltar, Pérez Andújar».