CONTROVÈRSIA URBANÍSTICA A CIUTAT VELLA

Els veïns exigeixen a Colau que executi el veto a l'hotel del Palau de la Música

El ple municipal va instar fa 6 anys a revertir la modificació del PGM que permet aixecar l'hotel, però encara no s'ha fet

L'ajuntament assegura estar compromès amb la rectificació, però assenyala la complexitat de la negociació

hlopez34666678 barcelona 2016 07 11 finques del carrer sant pere m s al160712150645 / JOAN CORTADELLAS

hlopez34666678 barcelona   2016  07 11  finques del carrer sant pere m s al160712150645
hlopez34666677 barcelona   2016  07 11  finques del carrer sant pere m s al160713141354

/

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La decisió es va prendre al ple quan aquest encara era observat per un bust de Joan Carles I. Va ser el 18 de juny del 2010 i l'acord, que va comptar amb el vot a favor de tots els grups, no deixava cap dubte. El consistori es comprometia a iniciar els tràmits per anul·lar la modificació del Pla General Metropolità (PGM) aprovada just un any abans que obria la porta a la construcció d'un hotel als números 13b-17 del carrer de Sant Pere Més Baix, davant el Palau de la Música.

En els sis anys que separen aquell acord unànime d'avui, la vara d'alcalde ha passat del socialista Jordi Hereu al convergent Xavier Trias i a Ada Colau. Ningú va fer res, almenys res efectiu, perquè el que s'havia pactat passés de ser un estèril acord de plenari a ser una realitat. El PGM modificat ara per ara segueix qualificant el terreny de les tres finques de la discòrdia com a hotel, sense que pràcticament ningú hagi posat el crit el cel. Pràcticament. El grup de veïns de Ciutat Vella i d'advocats voluntaris que durant anys van lluitar contra la construcció de l'hotel impulsat pels saquejadors confessos del Palau Félix Millet i Jordi Montull no oculten la seva perplexitat i desencant amb el govern d'Ada Colau per la inacció davant aquest assumpte, símbol del moviment veïnal de la ciutat.

LA CLAU ECONÒMICA 

Tant l'alcaldessa com la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, van créixer políticament en el moviment veïnal del districte. Van seure en desenes d'audiències públiques amb Maria Mas, veterana líder veïnal del Casc Antic, per demanar als seus governants que s'hi involucressin. “Ara estan a l'altre costat i res ha canviat. La decepció és total”, assegura Mas. “No només no ha sortit ningú de l'actual equip de govern a recolzar-nos davant el cop del Suprem, ni una sola declaració pública; sinó que ni tan sols tenen la valentia de portar a terme un acord plenari de fa sis anys per blindar el solar. Amb el PGM actual segueix sent possible l'Hotel del Palau”, prossegueix indignada la veterana líder veïnal.

El govern municipal assegura "estar compromès" amb la modificació del PGM. "Estem treballant en l'assumpte, negociant amb totes les parts implicades per intentar agilitzar-lo al màxim possible", va declarar una font de l'equip d'Ada Colau. La clau d'aquesta negociació, hermètica i difícil, és econòmica: els terrenys en disputa no tenen el mateix valor si hi pots construir un hotel o si has de mantenir-los tal com estan i dedicar-los a ús escolar. I ajuntament i Generalitat hauran d'afrontar el pagament de les corresponents indemnitzacions. 

“PURA ESPECULACIÓ IMMOBILIÀRIA”

El "cop" al qual es refereix Mas és la sentència del Tribunal Suprem del 9 de juny que absolia Millet i Montull del delicte de tràfic d'influències pel qual havien sigut condemnats a un any de presó (van complir 13 dies). La sentència del Suprem admet una “pressió moral indeguda”, però no veu delicte en això. La sentència judicial no nega que els saquejadors confessos del Palau pressionessin les autoritats urbanístiques per “pura especulació immobiliària”, “amb propòsits lucratius”, però sentència que el que és “moralment reprotxable” i les infraccions administratives comeses amb l'objectiu d'impulsar l'hotel “no encaixen en el delicte de tràfic d'influències”. La sentència confirma l'exculpació de l'antiga cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona. Els veïns, acusació popular, són condemnats a pagar les costes.

La llavors regidora de Ciutat Vella, Itziar González, va dimitir del seu càrrec, segons va explicar anys més tard, per la seva oposició a la decisió del govern socialista del qual formava part de facilitar a Millet i Montull la construcció del polèmic hotel. “Atès el fortíssim caràcter simbòlic d'una victòria veïnal per impedir la construcció de l'hotel a nivell de ciutat, pot tenir un cost incalculable en el mandat de Barcelona en Comú que es mantingui aquesta modificació del PGM”, sosté Daniel Jiménez Schlegl, advocat i activista de l'Associació de Veïns del Casc Antic.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA ACTIVA

Notícies relacionades

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) qualifica la sentència del Suprem de derrota ciutadana i va fer pública una carta al conèixer-se en què assegurava que “en un país on la justícia és lenta i les administracions molt respectuoses amb els poderosos, fa falta més que mai la participació ciutadana activa per evitar que els projectes especulatius com el de l'hotel del Palau s'acabin materialitzant”. En això estan.

ERC, partit que va impulsar l'aprovació d'aquest acord del 2010 d'anul·lació de la MPGM que possibilita l'hotel al costat del Palau de la Música, instarà de nou que es compleixi aquest en el plenari d'aquest divendres.

Dates clau

El 9 de juny del 2016 el Suprem absol Millet i Montull en el cas de l'hotel del Palau i confirma l'exculpació de l'antiga cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona.