Barcelona en Comú i CiU eviten que la ciutat declari persona 'non grata' Felip VI

Pisarello justifica l'abstenció perquè "no hi ha una actuació concreta del Rei que ho justifiqui"

ERC salva 'in extremis' l'alcaldessa Colau de la reprovació per la gestió del 'top manta'

Dos operaris retiren el bust del rei Joan Carles del saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona. / DANNY CAMINAL / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona ha rebutjat aquest dimecres declarar persona 'non grata' el rei Felip VI i tota la Casa Reial espanyola així com retirar els honors que se'ls hagin concedit i establir que els Borbons no rebran més reconeixements. La iniciativa, de la CUP, l'ha defensat el regidor Josep Garganté, i ha sigut rebutjada per l'abstenció de Barcelona en Comú i CiU. Han votat a favor els proposants i ERC, i en contra, Ciutadans, el PSC i el PP. Les abstencions dels dos grups amb més regidors ha sigut determinant. El debat i la votació han tingut lloc en la comissió municipal de presidència, drets de ciutadania i participació. 

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha justificat l'abstenció de Barcelona en Comú per considerar inadequat utilitzar la figura de la persona 'non grata' sense una actuació concreta que ho justifiqui. Des de la Transició, ha dit, cap altre govern municipal de Barcelona ha fet una defensa dels valors republicans com el d'Ada Colau, però ha considerat que la censura proposada no és la que procedeix.

DISCURS EN POSITIU

El regidor de CiU Joaquim Forn ha dit que el seu grup prefereix centrar-se en la construcció d'un Estat català amb una visió “positiva”. “El dia que siguem Estat no tindrem ni Rei ni CIE”, ha dit Forn.

Ciutadans ha dit, per boca del seu regidor Paco Sierra, que només pot agrair el regnat de Felip VI i que a qui s'hauria de reprovar és al mateix Garganté, a qui ha qualificat de “delinqüent”, al·ludint que va ser condemnat per agressió a un càmera de televisió, i d'haver-se centrat des que és regidor a fer “apologia del terrorisme”, per la seva defensa de la figura d'Arnaldo Otegi. Posteriorment, després que Garganté es reservés el dret d'emprendre accions legals per aquests qualificatius, Sierra ha precisat que no estava acusant Garganté del delicte d'apologia del terrorisme.

Com era d'esperar, ERC sí que s'ha mostrat a favor de la proposta de la CUP. La regidora Trini Capdevila l'ha defensat amb entusiasme i ha criticat CiU que s'abstingués.

El PP ha votat en contra de la proposta i ha mantingut un discurs similar al de Ciutadans. Àngels Esteller ha denunciat que qui demana la reprovació és qui hauria de rebre-la. “La monarquia dóna estabilitat a la democràcia”, ha dit Esteller, que ha elogiat Felip Vl i el seu pare, Joan Carles l.

El PSC també ha votat en contra i ha considerat que la iniciativa no tenia fonament. “Declarar persona 'non grata' algú és per algun motiu i entenem que aquí es barregen coses i nosaltres volem fugir de l'oportunisme que a vegades es donen en aquestes comissions”, ha afirmat la regidora Carmen Andrés.

“Avui es retraten tots els grups”, ha resumit Garganté. “Especialment es retraten dos grups”, ha agregat en al·lusió a CiU i a Barcelona en Comú.

El consistori ha mostrat en diverses ocasions el seu rebuig a la monarquia i als Borbons des que governa Barcelona en Comú. El juliol del 2015, quan va arribar a l'alcaldia, Colau va fer retirar un bust de Joan Carles l del saló de plens del consistori. A l'abril passat, es va retirar la medalla d'Or de la ciutat a Cristina de Borbó, que l'havia rebut el 1997.

VENDA AMBULANT

Abans, en la mateixa comissió, s'ha debatut una proposta del grup de CiU per reprovar el govern municipal per la seva gestió del fenomen del 'top manta'. Una iniciativa que estava en mans d'ERC, que si bé ha acompanyat Barcelona en Comú en votacions decisives l'any que Colau fa que és alcaldessa, se n'ha allunyat des que va tancar la seva aliança amb el PSC per governar junts. A més, els republicans han sigut crítics amb la gestió municipal sobre la venda ambulant.

Notícies relacionades

Al final, hi ha hagut un empat a 18 vots: Barcelona en Comú, el PSC i la CUP han rebutjat la reprovació, que a més de CiU ha sigut recolzada pel PP i Ciutadans. El regidor d'ERC Jordi Coronas ha demanat al primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que expressés de forma explícita un reconeixement que el govern municipal ha comès errors així com el compromís d'aplicar el que s'indica en l'informe que el mateix Coronas va fer sobre el 'top manta' com a president de la taula que aborda el fenomen, creada el novembre del 2015.

VOT DE QUALITAT DEL GOVERN

Pisarello ha admès errors, encara que de forma general: "Tots cometem errors en política", i Coronas s'ha donat per satisfet i ha anunciat la seva abstenció. Davant l'empat, la presidenta de la comissió, la regidora de CiU Francina Vila, ha anunciat que el govern municipal comptava amb un vot de qualitat per decidir si hi havia o no reprovació al govern municipal. "Evidentment, no", ha contestat Pisarello.