LES PRESUMPTES IRREGULARITATS A BARCELONA REGIONAL

Barcelona Regional, despeses en plans ruïnosos i malbaratament en viatges

L'auditoria revela que els gestors en l'època de CiU van emprendre projectes "antieconòmics"

La revisió troba oneroses despeses de representació en vins, hotels i dinars en caps de setmana

Willy Muller, a la seu municipal de Medi Ambient, a Gràcia, dilluns passat.

Willy Muller, a la seu municipal de Medi Ambient, a Gràcia, dilluns passat. / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

1.- MILIONS EN PROJECTES ANTIECONÒMICS

L'auditoria de Barcelona Regional (BR) destaca que sota la gestió de CiU, és a dir entre la tardor del 2011 i la primavera del 2015, aquesta agència metropolitana dedicada a l'estudi i projecte d'infraestructures bàsiques per al territori barceloní es va gastar dos milions d'euros en projectes “antieconòmics” i ruïnosos a l'estranger. Ho va fer, segons aquest dictamen, no només d'esquena de l'Ajuntament de Barcelona i a l'Àrea Metropolitana, administracions que la recolzen, sinó també als òrgans de govern de la mateixa BR.

El president de BR va ser durant aquest període Antoni Vives, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà durant el govern de Xavier Trias. Ell va ser qui va designar l'arquitecte Willy Müller com a director general de l'agència. Després de l'aparició de les primeres informacions sobre les anomalies a EL PERIÓDICO, Vives va deixar la seva acta de regidor a l'oposició i es va passar al sector privat.

Fins al 2011, les sigles BR tenien un prestigi en el món de l'urbanisme i les infraestructures. Segons els seus estatuts, aquesta agència es prestava a ajudar i a assessorar aquelles administracions més enllà de la regió barcelonina que tinguessin algun tipus d'acord amb l'ajuntament.

El 2009, per donar cursos a aquestes peticions, BR crea, juntament amb el Consorci de la Zona Franca, el Port de Barcelona i la Fundació Abertis, una agrupació d'interès econòmic anomenada BSUS, una mena d'unió temporal, no d'empreses, sinó d'institucions. Dels dos milions d'euros malbaratats en projectes antieconòmics, 1,2 milions s'abonen en nom de BR i 800.000 en el de BSUS.

2.- LA FAMÍLIA PUJOL I CIU

Pere Pujol Ferrusola, el quatre fill de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i director general de l'empresa Entorn, va aconseguir un contracte de BR per un import de 36.000 euros el maig del 2012, només 10 mesos després que Xavier Trias prengués possessió de l'alcaldia de Barcelona. Va ser el primer dels quatre treballs que, amb periodicitat anual, li va adjudicar l'agència metropolitana.

BR també va adjudicar contractes a l'empresa Èxit de Disseny, fundada per Marc Escudé Ferrusola, nebot de Marta Ferrusola i de l'expresident de la Generalitat. A través del seu aleshores director general Willy Müller, l'agència metropolitana va donar anualment un encàrrec a aquesta societat. Incloent-ne un per al 2016, en concret l'“emmagatzematge de material de l'exposició Barcelona Port Ciutat”, per 10.000 euros. Altres encàrrecs van ser: 61.000 euros per la definició d'aquella mateixa exposició, i 56.000 euros per a la “realització del disseny i muntatge de l'espai Barcelona a Medellín”, el 2014, amb motiu del World Urban Forum.

Però entre els suposats beneficiaris de la gestió de BR també hi ha altres persones vinculades a CiU, com és el cas d'Antoni Miguel Cerveró, vocalista de Los Sirex Los Sirexi conegut com a Leslie, que va ser contractat per aquesta entitat com a tècnic. Va cobrar, fins al juny del 2015, uns 50.000 euros anuals. No se li coneix empremta laboral en aquesta agència metropolitana. Va ser regidor de CiU a l'Ajuntament de Barcelona. I un cas semblant al d'aquest músic va ser el de Jesús Arévalo, enginyer tècnic a l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, que va ser contractat per BR el 2011, just quan va iniciar el seu periple d'alcalde de Cervelló per CiU.

3.- LUXES I ENTRADES A PARCS D'ATRACCIONS

L'ús dels fons públics amb els quals es nodria BR no es va limitar a projectes ruïnosos, sinó que també va servir per efectuar pagaments de dubtosa justificació. L'alt percentatge de despeses de representació respecte al total, un 15% (200.000 euros) va obligar els auditors a revisar, a l'atzar, una part d'aquests dispendis. I van tenir una sorpresa, perquè van comprovar que més de 3.000 euros havien sigut gastats sense que es presentés després cap comprovant.

La llista de despeses no té desperdici. El que va ser director general de BR, Willy Müller, per exemple, va passar dues nits a Moscou, l'agost del 2013, al mòdic cost de 900 euros per dia d'allotjament, és a dir, 1.800 euros. Entre el 30 d'agost i l'1 de setembre, a més, es va deixar en una ciutat brasilera més de 900 euros, dels quals 500 corresponien al lloguer d'un vehicle. Aquest diari ha comprovat que per 70 euros al dia és possible adquirir un cotxe de gamma alta, almenys a la ciutat de Brasília.

Notícies relacionades

Un altre capítol significatiu són els dinars en cap de setmana. D'entre 100 euros, un sopar per a dos, prop de 300 euros, un dinar per a cinc. Amb la targeta de BR , Willy Müller va comprar també vi per un import de 500 euros per assistir a un sopar en una masia, i, fins i tot, es va deixar 150 euros en entrades per al parc d'atraccions de Port Aventura.

Un altre dels episodis sorprenents és el pagament de l'estada a un tal senyor Chang Mario Efrén, de qui ningú diu tenir ni idea de qui és, i el pas del qual va costar 900 euros, només en concepte d'allotjament en un hotel. En el llistat de despeses, a més, els auditors han trobat també una entrada per al Moma, el museu novaiorquès d'art modern, que va costar 20 euros.