Una dona rapta els seus fills a Holanda i els porta a robar al metro de Barcelona

Cau una organització que distribuïa famílies de carteristes en grans ciutats europees

La mare explotava dues nenes de 14 i 15 anys i mantenia amagats tres menors més de 3 a 10 anys

 

  / FERRAN COSCULLUELA

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Més que una família era una cèl·lula de carteristes enquistada al metro de Barcelona. La mare, Cotola, de 49 anys i originària de Bòsnia, obligava a robar al tren suburbà les seves dues filles grans, de 14 15 anys, i mantenia en la més absoluta clandestinitat els tres fills petits, de 3, 6 i 10 anys. Ni anaven a l'escola, ni anaven al metge si es posaven malalts. “A tots els efectes, no eren legalment a Espanya", on van arribar fa alguns mesos des d'Holanda, remarca l'intendent Joaquim Bayarri, cap de Divisió de Transport dels Mossos d’Esquadra.

Les tres dones robaven amb el mètode del tap, consistent a generar embuts -al pujar al vagó o durant la validació del bitllet- per robar aprofitant la confusió. Treballaven sempre juntes i eren molt actives.

L'intendent Bayarri ha mostrat fins i tot certs dubtes sobre el fet que els cinc menors siguin verdaderament fills de Cotola perquè aconseguien passaports amb noves identitats “fàcilment” i es movien per tot el continent. El que sap la policia catalana és que fa uns dos anys va entrar a Holanda i ho va fer amb set fills. Les autoritats no van trigar a retirar-li la custòdia de tots ells. La dona, que viu dels seus fills, es va moure per recuperar-los i, fa gairebé un any, va aconseguir reunir-ne sis i els "va segrestar" per portar-los a Espanya. Per evitar que li passés el mateix aquí, als quatre més petits els va amagar totalment i a les dues grans les va fer passar per adultes.

ROBATORIS PER TOT EUROPA

A les dones les necessiten “per robar al metro” i als homes els fan servir per a feines “de coordinació” de l'organització, que mou les diferents cèl·lules de carteristes per Europa. La policia holandesa, que va iniciar la investigació el 2009, ha descobert que hi ha almenys sis ‘famílies’ d'origen bosnià operant a les principals xarxes de metro europees. Quan els Mossos van identificar Cotola, els holandesos van fer un salt d'alegria. La buscaven des que va fugir per recuperar el control dels menors. No obstant, Cotola se'n va anar amb sis i només n'han aparegut cinc. El sisè possiblement ha sigut reclutat per l'organització.

Notícies relacionades

Per contra, hi havia un altre nadó que és fill d'una les noies més grans. Ella i la seva germana, a més, tornen a estar embarassades. Els investigadors subratllen que cap de les dues tenia res semblant “a un nòvio”, encara que un dels caps de la banda, també detingut amb la mare, vivia amb elles. 

La situació dels menors era gairebé d'esclavitud. Ho va demostrar un fet que va deixar bocabadats els policies catalans quan va arribar la comitiva holandesa d'educadors socials per recollir-los. El nen de 3 anys, quan va reconèixer un dels seus tutors, va córrer cap a ell per abraçar-se a la seva cama. Actualment, quatre dels cinc fills ja han tornat a Holanda, sota la tutela del seu Govern. La cinquena ho farà aviat, quan es demostri que també és menor d'edat.