UNA ENTITAT DE LES CORTS

Batecs urbans

Per l'Altre Cor Cremat de Barcelona, creada el 1994, ajuda amb la música persones que es troben en risc d'exclusió La recaptació dels concerts es destina a fundacions del Raval

Solidari 8Sedeta Gospel Singers, en un concert de Cor Cremat.

Solidari 8Sedeta Gospel Singers, en un concert de Cor Cremat. / MERCÈ DE LA TORRE

2
Es llegeix en minuts
JUDIT DEIG / BARCELONA

El 31 de gener de 1994 el foc va va consumir les entranyes de la ciutat. Un incendi va destruir completament el Gran Teatre del Liceu. De seguida, els mitjans de comunicació, personalitats com Montserrat Caballé i alguns ciutadans van popularitzar l'expressió «S'està cremant el cor de Barcelona». No obstant, Mercè de la Torre Galeas, de 67 anys, discrepava d'aquesta idea: «El cor de Barcelona no és el Liceu, ni la Sagrada Família. El cor de Barcelona és el d'una persona que pateix».

De manera que Galeas, presidenta de l'associació Per l'Altre Cor Cremat de Barcelona - Ajut al Quart Món, amb seu al carrer de Joan Güell, 160-, i sis companys més, compromesos amb la solidaritat, van decidir crear aquesta entitat implicada amb les persones en risc d'exclusió social.

Pocs dies després de l'incendi, Galeas va exposar la seva idea a Josep Caminal, director del Liceu. «Li vaig dir: 'Vostè ha de reconstruir el Liceu i nosaltres, aquest cor. El que s'estava cremant i, desgraciadament, se seguirà cremant. Farem un concert solidari i confio que, quan el Liceu sigui una realitat, vostè ens doni la mà i puguem fer alguna cosa junts'», recorda la presidenta.

El 25 de gener del 2002, Caminal els va cedir la sala Foyer del Liceu i Per l'Altre Cor Cremat de Barcelona va poder fer un concert benèfic amb el pianista Albert Guinovart, que, curiosament, havia compost, anys enrere, la sintonia principal de la sèrie El cor de la ciutat de TV-3, que va interpretar en aquell recital solidari.

Ajuda al quart món

El propòsit de la fundació és ajudar l'anomenat quart món: la necessitat més immediata de l'entorn més pròxim. «El quart món és la nostra casa, la nostra família, però també les persones que dormen als caixers i els nens del Raval», explica Galeas.

L'entitat organitza al voltant de set concerts cada any. El 22 d'octubre se celebrarà el penúltim d'aquest any a la parròquia de Sant Ramon de Penyafort. La recaptació anual va dirigida a associacions benèfiques, principalment del Raval, com les fundacions Quatre Vents i Arrels.

La col·laboració del públic assistent és voluntària. «Quan una persona ve al concert i no dóna l'aportació a l'entrada però, a l'acabar, pregunta on s'ha de fer, després de saber el que fem, per a mi aquell dia és un guany», assegura Galeas.

Notícies relacionades

El 2015, la Fundació Social del Raval (Bisbe Laguarda, 1) va ser una de les entitats beneficiàries. Aquesta associació ajuda nens i joves d'entre 3 i 17 anys. Els ofereix classes extraescolars i un berenar saludable cada tarda. «Estem molt agraïts amb les aportacions de Cor Cremat. Totes les entitats hem patit molt la crisi econòmica i de valors, però també la dels polítics. Nosaltres veiem realitats que ells ni tan sols sospiten», confessa Maria Lluïsa Porto Cabana, de 49 anys, la directora.

«Tractem d'educar en valors. Dono les gràcies per la meva feina, és meravellosa», diu Porto. I afegeix: «Només que un dia et facin un petó perquè els surt de l'ànima, els nens ja t'estan dient que ets on has de ser»