ANIVERSARI D'UN ESPAI AUTOGESTIONAT DE REFERÈNCIA

Història de la conquista veïnal de Can Batlló

Can Batlló va ser al segle XIX una de les més importants fàbriques tèxtils d'Espanya, amb 700 telers i 900 obrers

El barri va iniciar a la dècada dels setanta la campanya per reivindicar l'espai, que va culminar 30 anys després amb una aposta guanyadora

hlopez34111222 barcelona 2016  06 01 repor sobre els 5 anys de ca160602105818

hlopez34111222 barcelona 2016 06 01 repor sobre els 5 anys de ca160602105818 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

A més de l'exposició fotogràfica 'Adéu Can Batlló, Hola Can Batlló', que té el valor afegit de documentar amb imatges molts dels edificis que en poc temps seran història, els actes de celebració del cinquè aniversari de l'espai veïnal són, com no podia ser d'una altra forma tractant-se d'aquest espai, d'allò més transversal.

El dia gran és aquest dissabte, ja que l'11 de juny és la data exacta de l'aniversari. Però ja divendres es van programar activitats, com un espectacle de titelles per a adults en solidaritat amb els titellaires acusats d'enaltiment del terrorisme (els fons que recaptin es faran arribar a la companyia granadina). Per a aquest dissabte programen la projecció d'un documental sobre la història del lloc, una visita autoguiada pel majestuós recinte i activitats per a nens organitzades per l'espai de criança La Nau.  

LA HISTÒRIA

Can Batlló va ser al segle XIX una de les més importants fàbriques tèxtils del país. El 1888, any de l'Exposició Universal, disposava de 700 telers mecànics, on treballaven 900 persones. L'indret va ser episodi d'escenes típiques de l'època. L'historiador del barri Agus Giralt documenta al seu blog 'Memòria de Sants' com el 1882 el director de la secció de teixits de la fàbrica va ser assassinat com a represàlia per un acomiadament massiu. Després d'una breu etapa d'autogestió per part dels obrers el 1936, la dictadura franquista va facilitar que el recinte acabés en mans de la família Muñoz Ramonet. 

Notícies relacionades

Als 60, amb la crisi del tèxtil, els Muñoz Ramonet van tancar la fàbrica i van convertir el recinte en una mena de polígon industrial, llogant els diferents locals a diferents industrials. L'últim dels quals dimecres recollia les últimes caixes. En el pla general metropolità del 1976, els 81.000 metres quadrats del recinte es van rectificar com a zona verda i equipaments. Allà van començar 30 anys de lluita veïnal perquè aquesta qualificació urbanística es convertís en realitat.

TIC-TAC

Després de dècades de reunions infructuoses amb l'ajuntament, i de projectes presentats i mai executats per aquest, els veïns van posar una data límit. El juny del 2011 entrarien al recinte, amb claus o sense. Allà va començar la campanya 'Can Batlló, tic-tac', que va posar nerviosa la propietat -llavors encara dels Muñoz Ramonet- i l'ajuntament, que negociava amb moltes dificultats la cessió. Finalment i pels pèls -els van entregar les claus dies abans-, l'entrada es va fer per les bones aquest dissabte fa cinc anys, amb una gran festa, en un ambient similar al que volen reproduir avui.