Forn s'exercita com a alcaldable carregant contra l'era Colau

Trias li cedeix el protagonisme per denunciar que Barcelona "perd" oportunitats per culpa de l'alcaldessa

L'acusa de desautoritzar la Urbana, "contractar a dit" i ser un llast per a l'activitat econòmica

icoy34114285 barcelona 01 06 2016   conferencia de xavier trias160601202530

icoy34114285 barcelona 01 06 2016 conferencia de xavier trias160601202530 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

En un any, al grup municipal de CiU a Barcelona amb prou feines li ha donat temps d’aprendre a fer oposició. No s’ho esperaven i ha sigut més que dur tornar a la banqueta, assumeix l’exalcalde Xavier Trias. Però aquest desconcert inicial no ha impedit que Joaquim Forn, presentat i tutelat per Trias, hagi atacat amb ferocitat el primer any d’Ada Colau com a alcaldessa. «Barcelona ja presenta símptomes de degradació», va assegurar ahir el regidor, que s’exercita com a relleu progressiu de Trias de cara a encapçalar les llistes del partit en el pròxim mandat.

    La veu de l’exalcalde es va sentir només uns minuts. Va confessar com va ser d’inesperada de la derrota, que tot i que va ser per un grapat de vots els va deixar a un regidor (amb 10) de ser la primera força de la ciutat. Tot i que no té intenció de deixar la presidència, va ser l’ara portaveu del grup qui va portar la batuta de més de mitja hora de conversa, recolzat pel seu equip a Barcelona i també per l’expresident Mas i diversos consellers, a més de representants dels sectors econòmics i socials de la ciutat. L’auditori de la biblioteca Francesca Bonnemaison es va quedar petit.

DESQUALIFICACIÓ GLOBAL / Un vídeo al final de l’exposició va resumir els rugits previs del que ara és principal grup opositor. En les imatges es dibuixava una Barcelona on les coses que «es fan en comú» (en al·lusió a Barcelona en Comú, BC) es basen a desautoritzar la Guàrdia Urbana, «contractar a dit» amics i familiars, fer demagògia en la «guerra contra els poderosos» mentre s’adjudiquen contractes a l’empresa de Florentino Pérez, es promou «un tramvia que no vol ningú» i es frena la cobertura de la Ronda de Dalt que sí que era reivindicada... També posava el dit a la llaga dels múltiples fronts econòmics on Colau es busca enemics: del turisme qüestionat fins al comerç i els hotels importants, com el del Deutsche Bank, que s’han quedat a la cuneta.

    El llarg discurs de Forn, va servir també per vendre’s, en el termini de tres anys, com «l’alternativa a Colau, amb l’experiència i coneixement necessaris per governar». Ho va titular «Barcelona perd oportunitats» perquè, segons CiU, BC està dinamitant en un any «un model d’èxit com el de Barcelona». Els va acusar de «contradiccions», de «sectarisme», de falta d’un model de creixement econòmic clar i de la degradació tant de l’espai públic com de les finances locals. La col·laboració públicoprivada, de las qual renega el nou govern local, va ser defensada a ultrança per Forn.

MÉS DIFICULTATS / Entre les contradiccions va relatar el matrimoni de conveniència amb el PSC «per alleugerir la dedicació dels regidors», però va augurar «moltes més dificultats» per aconseguir, ara amb 15 regidors, la majoria en moltes qüestions. Va apuntar al dolorós tema dels pressupostos prorrogats i les modificacions de crèdit, que poden acabar amb els fins ara sanejats comptes municipals, va dir.

Notícies relacionades

    Segons Forn, Colau no ha complert ni en els temes socials, perquè actualment es produeixen vuit desnonaments diaris a la ciutat per impagaments de lloguers i hipoteques, i augmenten els sense sostre. Ha propiciat, va insistir, una «batalla de bons contra dolents i de casta i de no casta».

    Una pugna que no va passar per alt el conflicte okupa de Gràcia, defensant un altre cop la decisió de Trias d’assumir el lloguer del banc expropiat durant l’any passat i criticant la gestió de l’equip de govern: «No es pot ser antisistema i estar al govern municipal». I va rebre tants aplaudiments al final de la xerrada com quan va exhibir «suport» total a la tasca dels Mossos i la Urbana.