DISTURBIS A BARCELONA

Batalla campal entre Mossos i 'okupes' a Gràcia pel desallotjament de l'anomenat 'banc expropiat'

Els enfrontaments s'han saldat amb diversos ferits lleus en tots dos bàndols

Els manifestants han cremat contenidors, trencat vidres i destrossat vehicles, mentre que els antiavalots han respost amb projectils de foam

Imatges dels disturbis registrades pels veïns de Gràcia. / periodico

Imatges dels disturbis registrades pels veïns de Gràcia.
carlosmontanyesgrcia

/

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El barri de Gràcia ha sigut escenari d'una batalla campal dilluns a la nit, amb enfrontaments entre centenars de manifestants i desenes de Mossos d'Esquadra, que s'han saldat amb diversos ferits lleus en tots dos bàndols. Més d'un miler de persones es van concentrar en una protesta contra el desallotjament de l'anomenat "banc expropiat", una antiga sucursal bancària ocupada el 2011 situada a la travessera de Gràcia. La manifestació, encapçalada per una pancarta en què es llegia "El banc expropiat no es toca", va començar a la plaça de la Revolució cap a les vuit del vespre i va transcórrer sense incidents per diferents carrers i places del barri fins a les deu de la nit, que és quan van començar els aldarulls.

Fonts dels Mossos han explicat que els agents antiavalots van haver d'intervenir quan es van començar a bolcar i cremar contenidors per part d'alguns grups dels manifestants, mentre que altres persones es van dedicar a trencar vidres de diverses entitats bancàries.

Quan els mossos van intervenir per dispersar la protesta, grups de manifestants els van llançar pedres i els agents van carregar contra ells i en alguns casos van disparar projectils de foam. 

Durant els disturbis, que van afectar especialment la plaça de la Revolució i el recorregut que va des d'allà fins a la travessera de Gràcia, es va bolcar un cotxe i es va cremar una moto i un vehicle de Barcelona Neta, cosa que va obligar a intervenir els bombers per sufocar les flames. 

Els Mossos van desplegar un extens dispositiu policial per calmar els ànims i un helicòpter va estar sobrevolant els carrers en què hi havia hagut incidents durant diverses hores. El barri va anar recuperant la normalitat a poc a poc a partir de les 11.30 hores, però els aldarulls van deixar un extens rastre d'escombraries i runa a la zona afectada.  

Els enfrontaments es van produir després que durant el matí, els Mossos d'Esquadra desallotgessin, durant una operació que va durar més de nou hores, el "banc expropiat", una antiga sucursal bancària ocupada que l'exalcalde Xavier Trias va amnistiar el 2015 a l'assumir l'ajuntament els 65.500 euros del cost anual del lloguer.

El desallotjament de l'edifici, situat al número 181 de la travessera de Gràcia, va començar cap a les 09.40 hores del matí, en compliment d'una ordre judicial, i va durar fins a les 19.05 hores de la tarda, quan els Mossos van poder accedir a l'interior d'una cambra cuirassada i alliberar els dos activistes que s'havien encadenat en un bidó.

Per accedir a l'interior de la caixa forta, els Mossos han hagut d'estar diverses hores amb el pic a la mà per obrir-la i, posteriorment, una vegada dins, han hagut d'alliberar, en un espai molt petit, els dos okupes, un home i una dona, que estaven encadenats a un bidó ple de ciment.

Notícies relacionades

Els dos okupes han sigut sotmesos a un reconeixement mèdic a l'interior de l'edifici, ja que havien estat encadenats i tancats durant hores a la cambra cuirassada, un lloc amb poca ventilació. Després de constatar que el seu estat físic era òptim, els Mossos els han identificat i els han deixat en llibertat, així que han sortit tots sols de l'edifici.

L'edifici ha quedat tancat, al ser tapiat amb una tanca metàl·lica que s'ha soldat per impedir que torni a ser ocupat.