ENTREVISTA

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi: "Som dels ajuntaments més sanejats de Catalunya"

La població del Baix Llobregat és referent en producció agrària de quilòmetre zero i centres de salut mental

4
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SANT BOI DE LLOBREGAT

Sant Boi de Llobregat presumeix de posseir una gran extensió del parc agrari del Baix Llobregat. El valor natural que aporta trobar-se en un entorn definit pels cultius i la massa forestal ha permès desenvolupar polítiques econòmiques vinculades amb l'horta, però també plans estratègics per reduir l'impacte en el medi ambient i de rebot reduir la factura energètica. Lluïsa Moret (PSC) va revalidar el càrrec d'alcaldessa el 2015, després de prendre el relleu del seu predecessor, Jaume Bosch, aquell mateix any. Els resultats van permetre repetir el pacte de govern del mandat anterior.

Han reeditat el pacte amb ICV-EUiA. Ho valorem com a molt positiu, ha permès identificar els eixos estratègics vigents de l'anterior mandat, d'acord amb el context econòmic i garantint la cohesió social, cobrint les necessitats immediates de les famílies més vulnerables. Mantenim la nostra aposta de projecció de la ciutat en l'àmbit de la salut, som la seu del clúster de salut mental de Catalunya, i ens definim com a referent.

En l'àmbit econòmic són ferms en la seva defensa de l'ocupació digna. Hem creat un element innovador basat en l'economia circular, amb lògiques cooperativistes i donant suport a sectors tradicionals de la ciutat. De la mateixa manera, apostem per la reindustrialització dels polígons, el comerç de proximitat i el parc agrari, no només per una lògica mediambientalista, sinó per impulsar un model de motor productiu. Tenim moltes hectàrees d'entorn forestal, fluvial i agrari, de manera que treballem en la vertebració de la producció agrària de quilòmetre zero.

Un exemple és la Carxofada. El nostre entorn agrari ens posiciona com a màxim productor d'horta, i entre la diversitat de productes es diferencia la carxofa, de la que venem uns 60.000 quilos anuals. És un producte de qualitat que treballem amb la Cooperativa Agrària perquè sigui una explotació familiar, que es comercialitza a partir de Mercabarna, però també vinculat amb la xarxa de restauració i d'hostaleria de l'entorn. Per això hem iniciat projectes com la projecció de la ciutat amb la Carxofada, una cita que implica i suma esforços de productors i l'entorn gastronòmic, i que aquest any ha atret uns 5.000 visitants.

Com afronten l'emergència social? Des del 2011 hem destinat més de dos milions d'euros a ajudes a famílies, hem creat vivenda pròpia destinada al lloguer social i hem cobert subministraments bàsics; és un dret fonamental. Hem de seguir treballant i demanem a la Generalitat que no ens aturem per la suspensió de la llei 24/2015, perquè tenim el marc legal del 2007.

Quin deute té l'Estat amb Sant Boi? Hi ha una falta històrica de transport eficaç i sostenible en el delta del Baix Llobregat, demanem que es pugui unir la UPC de Castelldefels amb els polígons referents o els entorns sanitaris en transport públic, amb una plataforma segregada entre Castelldefels i Cornellà, i una línia soterrada de tren, la R3. També, que es projecti la variant de la C-245 que vinculi el Cinturó del Litoral amb la C-32, pendent des del 1992. No hi ha un interlocutor a l'altre costat amb un Govern en funcions, i no hem tingut resposta.

En l'àmbit estrictament local, com es concentren aquestes peticions? Tenim dos espais estratègics i demanem el retorn de la caserna militar, al centre neuràlgic de la ciutat, així com de la subestació elèctrica de Fecsa. Són reivindicacions històriques. Ens permetria recuperar espais per a la ciutat. S'han fet convenis, però mai han fructificat. Ara hem recuperat les necessitats i reivindicacions en espera que hi hagi un nou govern.

En tres anys han estalviat 456.000 euros. Com ho han aconseguit? Som dels ajuntaments més sanejats de Catalunya, dels que tenen menys percentatge de deute viu i dels que millor paguen els proveïdors, a 28 dies. Suposa molt esforç. L'estalvi energètic ha estat una de les mesures desplegades, relacionada amb la preservació de l'entorn i per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. Fa tres anys vam crear un pla director d'eficiència energètica en equipaments municipals, acció que ens ha permès estalviar. Acumulem gairebé mig milió, que ens ha servit per finançar la lluita contra la pobresa energètica. També hem canviat vehicles de combustió per híbrids i elèctrics.

Notícies relacionades

També han fet una aposta en el sector salut. Hi ha hagut una aposta històrica per acollir institucions en l'àmbit de la salut mental, comptant amb dues de les més importants a nivell internacional per a l'assistència i el tractament, com l'Hospital de Sant Joan de Déu i el complex sanitari Benito Menni. A part, tenim un Hospital General i diferents recursos sociosanitaris. És un sector que suposa un motor econòmic. Tenim, a més, cinc grans hospitals en el nostre entorn.

Quin ha estat el moment més difícil d'aquest any? El cas de la mare veïna del municipi que va ofegar la seva nena de cuatre anys. Ens vam posar a disposició de la família per a les necessitats que poguessin tenir, i vam intentar que hi hagués el mínim impacte comunitari possible, així com a l'entorn escolar, amb suport psicosocial tant per a docents com per a pares i alumnes.