Colau tanca el seu acord pressupostari amb la CUP, a falta de les assemblees alternatives

Les bases del partit anticapitalista decidiran aquest dimecres si donen l'aval definitiu al pacte amb BC

El ple per aprovar la modificació de crèdit s'avança de divendres a dijous a petició de CiU

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Tot a punt, de nou, per a la festa final del pressupost municipal per al 2016. L'Ajuntament de Barcelona confia anar a dormir aquest dijous amb la modificació de crèdit aprovada, d'una vegada per sempre. Hi ha signes que això serà així: el consistori ha convocat per a aquest dimecres al matí una junta de portaveus perquè, al seu torn, convoqui un ple extraordinari. En principi es necessiten 48 hores de temps per fer-ho, cosa que portaria a divendres, però és un escull evitable si hi ha acord per majoria absoluta, com és el cas. El grup de CiU ha argumentat problemes d'assistència per al divendres, i per això al final la reunió del plenari tindrà lloc dijous a les 15.30 o les 16.00, segons han confirmat la CUP i fonts del consistori.

Tot plegat indica que existeix un acord tancat entre BC i la CUP i ara l'última condició que s'ha de complir és que les 13 assemblees dels anticapitalistes a Barcelona diguin sí a l'acord amb Barcelona en Comú, aconseguit després d'una negociació que ha obligat a endarrerir la decisió final deu dies, després que el ple convocat per al 25 d'abril s'hagués d'ajornar davant el fet que la CUP volia votar en contra i, en conseqüència, tombar-la, hagi reeixit i que les 13 assemblees de la formació a la ciutat es mostrin majoritàriament favorables a votar a favor de la modificació.

DEL PRESSUPOST A LA COALICIÓ

Les assemblees de la CUP es reuneixen aquest dimecres a la nit per mantenir aquest debat. Dijous, hores abans del ple extraordinari, el partit preveu informar de la seva posició final. Si no hi ha sorpresa d'última hora, un ple de menys de dues hores servirà per certificar un augment en els comptes municipals per al 2016 de 275 milions d'euros. Part d'aquesta quantitat anirà lligada a projectes elegits per ERC, el PSC i la CUP, socis aritmèticament necessaris perquè l'equip de govern arribi als 21 vots que requereix la majoria absoluta en el plenari municipal i guanyi la votació.

Una setmana després, Barcelona en Comú oficialitzarà d'alguna manera l'entrada del PSC en el govern de Colau, que per fi podrà delegar o compartir funcions en àrees temàtiques i en la gestió d'alguns districtes. I la previsió és que ERC es converteixi en un soci prioritari, sense entrar en el govern.

NEGOCIACIONS I FRUITS

Notícies relacionades

A canvi del seu suport a les modificació, el PSC i ERC han obtingut una sèrie de fruits que han exhibit. Per part dels republicans, suport econòmic a l'arribada del metro a la Zona Franca i a l'operació per desencallar el tancament de la Model. Per part dels socialistes, inversió en la reforma de la Ronda de Dalt, el carrer de Pere IV i la Meridiana. La CUP va plantejar una negociació basada en el que denominen 'Les deu pedalades'. Propostes que en molts casos figuren al programa electoral de Barcelona en Comú, cosa que en principi devia facilitar una entesa.

Però la CUP va arribar al final de l'anterior negociació amb un regust amarg. Va contemplar com ERC i el PSC rebien contraprestacions i en general el tracte que es dispensa a un soci, mentre que en el cas del partit alternatiu no prosperaven les seves peticions. L'equip de govern va entonar un discurs de cara al ple extraordinari convocat per al 25 d'abril, després anul·lat, que no va funcionar i que es fonamentava a donar per fet que la CUP no podia trobar-se votant 'No' a la modificació pressupostària amb el PP i CiU. La pressió no va espantar els anticapitalistes.