Colau confia a tancar l'anhelada aprovació pressupostària en un ple divendres

Recta final de la negociació amb la CUP perquè recolzi la modificació de crèdit per al 2016

Barcelona en Comú necessita tancar un procés en què ha exhibit les flaqueses d'estar en minoria

fcasals33617543 barcelona 21 04 2016 acuerdo colau erc sobre presu160501192449

fcasals33617543 barcelona 21 04 2016 acuerdo colau erc sobre presu160501192449 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Fa temps que les setmanes a la Barcelona d’Ada Colau comencen amb l’esperança per part de l’alcaldessa i el seu equip de govern de Barcelona en Comú (BC) que sigui l’última sense acord de pressupostos. Però passen els dies i ja és gairebé costum que tot s’endarrereixi. Aquesta vegada, Colau confia en un desenllaç ràpid, en què la negociació amb la CUP doni fruits en els pròxims dies i permeti comptar amb el suport dels seus tres regidors a la modificació de crèdit que el plenari ha d’aprovar perquè el pressupost per al 2016 es vegi incrementat en 275 milions d’euros.

    L’alcaldessa i el seu equip no tenen una data tancada, però confien a poder convocar el ple extraordinari que doni llum verda a la modificació divendres que ve. Si la negociació s’agilitza, es podria celebrar abans. Si sorgeix algun imprevist, passar-ho al dilluns següent, 9 de maig. Tot penja de la posició de la CUP, una vegada Barcelona en Comú ja s’ha garantit els vots dels regidors d’ERC i el PSC, amb els quals suma un total de 20 regidors, a un de la majoria absoluta, que li garantiran els regidors anticapitalistes si hi ha pacte. La CUP ja ha demostrat que no s’ha de donar res per fet abans d’hora.

10 PEDALADES ANTISISTEMA / El grup que encapçala María José Lecha va presenciar com el PSC i ERC rebien una atenció aparentment superior: tots dos partits van poder quantificar i mostrar el premi rebut per recolzar la modificació pressupostària. Els socialistes, reformes a la Ronda de Dalt, al carrer de Pere IV i a la Meridiana per valor de 43 milions d’euros. Els republicans, inversions per portar el metro a la Zona Franca (15 milions aquest any) i un acord per desencallar el tancament de la presó Model, que implica comprar el solar de la presó de la Trinitat a la Generalitat per vuit milions d’euros, dels quals almenys dos milions es pagarien aquest any.

    En canvi, la CUP no va veure inicialment satisfetes algunes de les 10 línies vermelles que van marcar amb vista a la modificació, el que anomenen «les 10 pedalades»,  que en molts casos contenen propostes que coincideixen o s’assemblen molt a propostes del programa electoral que va fer servir Barcelona en Comú en l’última campanya electoral de les municipals.

NEGOCIADORS / Durant els últims dies, representants de BC i de la CUP han parlat sobre les «pedalades», i han centrat la seva interlocució en cinc d’elles, les vinculades als àmbits de vivenda, renda, policia, municipalització de serveis i el carnet de ciutat que el grup de Lecha demana per als sense papers.

Notícies relacionades

    En les negociacions de les últimes jornades, per part de Barcelona en Comú, han agafat pes, juntament amb la del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, les figures del regidor Eloi Badia, la del director d’alcaldia, Manu Simarro –el col·laborador més pròxim de Colau en el dia a dia– i la del cap de gabinet de Pisarello, Miquel Ortega.

    La modificació de crèdit s’havia d’aprovar en un ple extraordinari convocat per dilluns passat, 25 d’abril, que l’equip de govern va haver de suspendre una hora i mitja abans del seu inici perquè la CUP es disposava a votar-hi en contra. Hi va haver fins i tot negociació BC-Ciutadans, tot i que no va prosperar. Aquesta setmana torna a semblar la definitiva, però mai se sap.