DEBAT SOBRE LES INVERSIONS MUNICIPALS

Les pretensions de Ciutadans deixen Colau sense marge per aprovar el seu pressupost

Mejías retreu a Barcelona en Comú la seva "actitud prepotent", però s'ofereix a negociar uns comptes nous

El govern "manté obertes totes les vies de diàleg", però no descarta ajornar el ple extraordinari

rcugat33652151 barcelona 24 04 2016 sociedad barcelona los regido160424141441

rcugat33652151 barcelona 24 04 2016 sociedad barcelona los regido160424141441

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans no facilitarà l’aprovació de la modificació de crèdit que avui s’ha de debatre en un ple extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona. Sí que es presta, en canvi, a una «negociació àmplia i de consens sobre els pressupostos globals de la ciutat» a mitjà termini.

Carina Mejías, presidenta del grup municipal del partit taronja, es va reunir ahir al matí amb el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, per intentar acostar posicions sobre els comptes municipals. Després de l’inesperat no de la CUP, el govern d’Ada Colau, que sí que compta amb el suport d’ERC i el PSC en aquest assumpte, busca contra rellotge un altre soci que li ofereixi com a mínim un vot afirmatiu o dues abstencions, que és el que necessita per tirar endavant els 275 milions en noves inversions que estan en joc. El termini acaba avui a la una del migdia, quan se celebrarà el ple municipal.

Un portaveu del govern municipal va assegurar que la convocatòria del ple es mantenia en vigor. Si fos així, i si la proposta de Barcelona en Comú (BC) fos derrotada, tot el procés hauria de tornar a començar de zero, i per tant la votació no es repetiria fins al cap de setmanes, després d’una nova negociació i presentació d’al·legacions.

PLE ORDINARI

Si per contra el ple no arriba a celebrar-se perquè es retira de l’ordre del dia la modificació de crèdit, el tràmit quedaria paralitzat i el govern podria reprendre l’assumpte tal com està en el moment en què ja disposi del nombre suficient de regidors a favor del pla. El pròxim intent podria ser divendres que ve en el ple municipal ordinari.

Mejías va parlar des de la satisfacció política que genera la necessitat dels altres. Va acusar Barcelona en Comú de mantenir una certa «actitud prepotent malgrat estar en minoria», d’oferir «un marge de diàleg molt pobre» i de partir de certs «apriorismes polítics». En aquestes circumstàncies, la líder municipal de Ciutadans va aclarir que descarta l’actual proposta de modificació de crèdit, però en canvi obre la porta a «una nova etapa política basada en el diàleg amb tots els partits» per no dependre «de determinades forces assembleàries que han portat el consistori a una situació de bloqueig inadmissible».

Carina Mejías (CIUTADANS)

"Volem una nova etapa política de diàleg i consens per no dependre de forces assembleàries que porten al consistori a un bloqueig inadmissible"

L’ALCALDESSA NO TIRA LA TOVALLOLA

Pisarello no ha cregut oportú informar de l’estat de les converses. Fonts municipals es limiten a assenyalar que el govern «no tira la tovallola i manté obertes al llarg del dia totes les vies de diàleg amb els grups municipals», sense detallar si hi ha previstes més reunions.

La presidenta del grup municipal de C’s va explicar que ella és partidària d’anar aprovant «partida per partida» els projectes socials que tots els grups consideren urgents, com ara la gratuïtat de l’IBI per a les famílies desafavorides.

Notícies relacionades

Tot i això, la seva mirada d’una «Barcelona d’oportunitats per a tothom» va més enllà. El document de 15 punts que Mejías ha entregat al primer tinent d’alcalde és un breu resum del seu programa electoral, amb propostes com ara reformular l’actual orientació de Barcelona Activa, generar vivendes socials perquè el 15% del parc de pisos arribi a ser de lloguer reduït en un termini de 10 anys, replantejar el model turístic, desallotjar els immobles municipals ocupats o elaborar un pla director d’infraestructures.

I també, marca de la casa, «deixar de finançar entitats que tinguin com a objectiu l’enfrontament social i saltar-se la Constitució, les lleis i l’estat de dret». H