ELS COMPTES MUNICIPALS DEL 2016

Colau reclama "responsabilitat" a la CUP per atendre les "urgències socials" de Barcelona

L'alcaldessa es declara "molt sorpresa" pel 'no' dels antisistemes al pressupost i s'ofereix a dialogar

"La ciutadania no entendria que 275 milions en inversions socials prioritàries quedessin al calaix", assegura

cmarquez30402412 barcelona 14 07 2015 primer pleno municipal en el 160423181622

cmarquez30402412 barcelona 14 07 2015 primer pleno municipal en el 160423181622

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Els regidors de la CUP no han assistit a la reunió convocada aquest dissabte al matí a l'ajuntament per discutir els pressupostos del 2016 que es debatran dilluns en un ple extraordinari. Divendres a la nit, el mateix dia en què els anticapitalistes van anunciar que votarien en contra de la proposta del govern, ja van precisar que dissabte no anirien a renegociar, perquè la matèria a discutir, les "mesures concretes per millorar la vida dels veïns d'aquesta ciutat", requereixen "temps", precisament el que no té Barcelona en Comú. Ada Colau ha lamentat aquest dissabte el 'no' dels antisistema a la modificació de crèdit dels comptes i els ha reclamat "responsabilitat". "La ciutadania no entendria que 275 milions d'euros destinats a cobrir urgències socials es quedessin al calaix", ha mantingut.

L'alcaldessa, de passeig pel centre d'una Barcelona engalanada i plena de gent durant la jornada de Sant Jordi, ha aparcat la festivitat durant uns minuts per tornar a la vida el #pressingCUP, expressió que es va fer cèlebre durant els mesos previs a la investidura del president Carles Puigdemont que finalment la CUP va facilitar. Aquí la pressió als anticapitalistes neix de la necessitat del govern municipal i els seus 'socis' pressupostaris (ERC i PSC) d'un vot favorable o dues abstencions més perquè el consistori tiri endavant els números, i per tant, els molts projectes nous que en pengen, com el metro a la Zona Franca, el trasllat de la Model o les reformes de la Meridiana i Pere IV.

El consistori, amb el pressupost del 2015 prorrogat, requereix d'una modificació de crèdit per poder abordar obres i plans no contemplats en l'exercici anterior. Si no prosperen, seria una de les pitjors patecades polítiques del primer any de l'era Colau. Però no estaria tot perdut: cada projecte podria tractar-se en el ple de manera independent, amb un acord per a cada assumpte. Les coses podrien tirar endavant, però amb molta més càrrega burocràtica.

MÀ ESTESA

Notícies relacionades

Colau ha confessat que la decisió de la CUP, que exigeix un full de ruta "més rupturista", l'ha "sorprès moltíssim", cosa que no treu que es mantingui "plenament disposada" a dialogar amb els regidors antisistema per intentar desbloquejar el sentit d'un vot que, si es confirma, s'alinearà amb CiU i PP. L'alcaldessa ha assegurat que durant les negociacions per a l'ampliació pressupostària, Barcelona en Comú ha incorporat "el gruix" de les propostes de la CUP, cosa que aquesta formació nega: "No s'ha acceptat la totalitat de cap dels nostres 10 plantejaments". 

La CUP, a través d'un comunicat, ha lamentat que les seves propostes "només s'hagin tractat seriosament durant l'última setmana". D'alguna manera, semblen advertir Colau de l'error de donar per segur el seu suport en el ple de dilluns, que si no hi ha canvi d'última hora, tirarà per terra l'acord entre Barcelona en Comú, ERC i PSC. Només falta per descobrir el vot dels cinc regidors de Ciutadans, però res fa sospitar que es posicionin amb el Govern.