La Fira d'Abril de Catalunya escurça l'horari nocturn per evitar molèsties

Els organitzadors tancaran una hora abans i augmentaran la vigilància privada per millorar les condicions dels visitants

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / BARCELONA

La Fira d'Abril de Catalunya, que se celebrarà des del divendres 22 d'abril fins al diumenge 1 de maig al Parc del Fòrum de Barcelona, ha reduït una hora els horaris nocturns per evitar molèsties als veïns de la zona. Els organitzadors també han explicat aquest dilluns que augmentaran la vigilància privada per evitar problemes als llocs on es produeixen les concentracions més grans de visitants.

Com en els millors temps de la cita, malgrat els diferents processos judicials oberts en els últims anys en el si de l'entitat organitzadora, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, estaran en l'acte inaugural de la fira. La Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), encara que aquesta vegada ha hagut de passar pel concurs públic al qual va obligar l'ajuntament, es manté al capdavant de l'organització de la 45a edició de la fira, la dotzena que se celebra a Barcelona.

El recinte firal estarà obert de sis de la tarda a 11 de la nit de dilluns a dijous i diumenges; fins a les 3.30 els divendres, i de 10 a 3.30 els dissabtes. La cita ocuparà 87.000 metres quadrats repartits en tres àrees: el Real, on es troben les casetes de les entitats; la zona on es concentraran més d'un centenar d'atraccions i la novetat d'aquest any, una zona que unirà el Real amb la plataforma on s'havia de fer el zoo marí.

COMPTES CLARS

"Estem orgullosos que la nostra ciutat aculli la Fira d'Abril a Catalunya", ha manifestat Jaume Asenstinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, durant la presentació del cartell realitzat per l'artista barcelonina Elisenda Llonch. “Els comptes seran clars”, ha respost Daniel Salinero, president de la FECAC, a una pregunta relacionada amb l'obscurantisme que havia caracteritzat els pressupostos d'aquest esdeveniment, que sol sobrepassar el milió de visitants.

Salinero ha explicat que el pressupost d'aquest any és de 800.000 euros, 200.000 més que el 2015, pel concurs municipal, que es van adjudicar amb una oferta de 90.000 euros, i l'increment de despeses que han previst en partides com la seguretat. "No esperem beneficis, però sí cobrir les despeses", ha explicat. I per a això, ha dit, hi haurà increment de preus. Ha insistit, no obstant, que els comptes “estaran a disposició de qui els vulgui veure i segur que alguns s'emportaran les mans al cap”, ha augurat el president de la FECAC.

ENFRONTAMENTS

Notícies relacionades

Entre els organitzadors i l'ajuntament encara plana el mal ambient que es va originar després que Francisco García Prieto, president de la FECAC durant 27 anys, deixés el càrrec el 2013. Aquell any, la FECAC va amenaçar s'emportar-se la fira a un altre lloc i el consistori d'organitzar-la pel seu compte. A això s'hi afegeix que García Prieto, dos dels seus fills i diversos membres de la seva directiva van ser imputats el 2015 per apropiar-se, presumptament, d'1,7 milions d'euros dels guanys de la fira entre el 2008 i el 2013. 

Entre els partidiaris de García Prieto i els seus crítics es va produir igualment una divisió que es va reflectir en la ruptura entre la FECAC, entitat que aglutina 118 entitats culturals andaluses sense ànim de lucre, i la Fundació FECAC, que fins al 2013 també va presidir García Prieto. Les seves relacions està totalment trencades i fins i tot van competir per guanyar el concurs convocat per l'ajuntament per adjudicar-se aquest any l'organització de la Fira d'Abril.