L'oposició exigeix a Colau anteposar el metro a la Zona Franca al tramvia

CiU, C's, ERC, PSC i PP subscriuen un manifest

Reclamen rigor i tenir en compte alternatives a la connexió per la Diagonal

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L'oposició municipal de Barcelona s'ha fet aquest dimarts una foto que serveix d'avís a l'alcaldessa, Ada Colau. Tots, menys la CUP, han subscrit un manifest en què exigeixen a Colau rigor a l'abordar el projecte d'unió del tramvia.

El missatge concret del text és que l'oposició considera necessari apostar abans per l'arribada del metro a la Zona Franca que per la connexió

Les entitats, contra l'oposició

Després de la compareixença dels líders de l'oposició, al carrer, davant de l'ajuntament, Ricard Riol, portaveu de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, va reclamar no obstaculitzar la lluita contra la contaminació que suposen tant la connexió dels tramvies com la prolongació del metro. En una línia similar a la del govern municipal, veuen compatibles les dues infraestructures.

del Trambaix i el Trambesòs. Però el verdader missatge era que l'alcaldessa no compta amb suports suficients per actuar en solitari i anunciar projectes de tanta envergadura com el del tramvia sense estimular abans acords sobre el tema.

Sobre el tramvia, el text reclama a l’alcaldessa que tingui en compte els estudis tècnics encarregats sobre l’impacte de la connexió –una dotzena, que s’han de donar a conèixer de forma imminent, segons va anunciar el consistori setmanes enrere– i que contempli alternatives a la Diagonal com a traçat. També demana estudiar l’opció del bus elèctric per la Diagonal.

CONSENS

El manifest va ser presentat per Xavier Trias (CiU), Carina Mejías (C’s), Alfred Bosch (ERC), Alberto Fernández (PP) i Daniel Mòdol (PSC). L’únic cap de files que no hi va anar va ser Jaume Collboni (PSC), el probable soci de futur del govern de Colau, per problemes d’agenda.

27 REGIDORS

Els compareixents, que tradicionalment han defensat projectes diferents sobre la connexió del tramvia, van subratllar que els seus grups sumen 27 regidors dels 41 que integren el plenari i que per això confien que es podrà ampliar el consens.

Els cinc regidors van prendre breument la paraula i van abordar elements del manifest. Trias va sub-ratllar que no hi ha la possibilitat d’equivocar-se a la Diagonal per partir de «prejudicis ideològics». Mejías va recordar que nou mesos després de la constitució de l’ajuntament no hi ha pressupostos i va demanar un debat polític sobre el tramvia. 

Mòdol va posar en dubte que la ciutat pugui assumir econòmicament el projecte del metro i del tramvia, i Fernández va confiar que, en vista de la rellevància de les infraestructures en debat, el consens sigui total. «Posem el metro per davant de tot. No hi haurà pressostos si no hi ha metro», va advertir Bosch, un altre soci potencial de Colau, tot i que a diferència de Collboni tot apunta que ho serà sense entrar en el govern municipal.

Notícies relacionades

A l’acabar la compareixença, el regidor de la CUP Josep Garganté va prendre la paraula  i va denunciar que els cinc grups firmants del manifest no havien parlat amb la CUP per convidar-la a firmar-lo, tot i que va donar a entendre que tampoc ho  hauria fet.

LA  INTERPRETACIÓ DELS MANIFESTOS

La tinenta d’alcalde de Mobilitat, Janet Sanz, va criticar el manifest presentat per l’oposició interpretant-lo de forma creativa. Va celebrar que l’oposició es posi d’acord i que se sumi així a l’acord firmat per Colau i el president, Carles Puigdemont, que, va dir, ja va subratllar que el metro és una prioritat. Va demanar que no es contraposi el metro al tramvia i va afirmar que el compromís del consistori és amb les dues infraestructures, de les quals va assegurar no són incompatibles econòmicament parlant.