EL BOOM DIGITAL

L'èxit de la nostàlgia

Webs i blogs dedicats a la història de Barcelona sumen milions de visites a les xarxes socials gràcies a les fotos antigues

Barcelona Desapareguda, la pàgina del desaparegut Giacomo Alessandro, seguirà oberta però sense novetats durant un temps

  / BARCELONA DESAPAREGUDA

 
fcasals33173185 la farola durant els anys 60  la farola era el nom160314173114
fcasals33173213  1937   la fa ana de l hotel col n amb pancartes d160314173108

/

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Barcelona desapareguda, l’exitosa pàgina de Facebook creada el 2012 per Giacomo Alessandro, l’arquitecte italià que va morir a la capital catalana dissabte, seguirà oberta tot i que sense novetats per un temps, ja que Angelo Ledda, Umberto de Martini i Cesc Cornet, les persones de confiança a qui Alessandro havia cedit la clau d’accés han decidit centrar-se i acabar primer el llibre d’imatges antigues de la ciutat iniciat pel mateix Alessandro i dedicar els ingressos que generarà la publicació a la investigació de la leucèmia, la malaltia que ha sigut la causa de la seva prematura desaparició.

L’enllaç compta amb 69.359 fidels seguidors embriagats per la nostàlgia d’una metròpolis que viu una metamorfosi constant, internautes que valoren la recerca de fotografies curioses i, en molts casos també inèdites, i la contextualització al llarg de la història que aportaven l’arquitecte i els usuaris.

Però no és un cas únic. L’interès per Barcelona creix dia a dia i això es tradueix en un increment de webs, blogs i comptes a les xarxes socials dedicats a l’ahir de la capital catalana. Les fotografies antigues inèdites procedents d’arxius o d’aportacions particulars són una autèntica mina a l’hora d’incrementar les entrades d’usuaris, com passa amb la imatge del ramat de cabres davant les primeres construccions del temple de la Sagrada Família, a principis del segle XX, que ostenta el rècord de visites a Barcelona Desapareguda.

Bereshit: La Reconstrucció de Barcelona i Altres Mons acumula més d’un milió de visites. El fundador és el professor Enric March, que compta amb 1.200 seguidors a Facebook que han valorat de forma especial el seu article titulat La Marina de Sants i Can Tunis i tot el que escriu en català sobre els vestigis del Rec Comtal, del qual està ultimant un llibre que publicarà Viena Edicions.

«Miro d’oferir punts de vista no gaire habituals, descobrir el que passa desapercebut als carrers i aportar noves mirades sobre la història de Barcelona. La meva especialitat és l’oci popular de finals del segle XIX i principis del XX», assenyala March.

Miquel Barcelonauta és l’ànima de Barcelofilia, un grup tancat de Facebook on se selecciona l’entrada, ja que busca especialistes que aportin dades sobre locals desapareguts, carrers, monuments i la vida quotidiana de la ciutat. Per ara té 3.200 seguidors i una llarga llista d’espera. El capítol més valorat és el que l’autor va dedicar a la història dels rètols de neó que a mitjans del segle XX van il·luminar la plaça de Catalunya. «Cada vegada hi ha més webs i pàgines especialitzades en el passat de Barcelona de gran qualitat», afirma, entre les quals destaquen la de March i Barcelona Oblidada, d’Enric Comas.

DE MODA

Notícies relacionades

Barcelona Redescoberta és obra de l’historiador Oriol Pasqual, que està sorprès per l’augment d’internautes procedents dels Estats Units. «Barcelona està de moda i d’aquí ve la passió pel seu passat. A més a més poques ciutats compten amb una història tan interessant i aquesta barreja d’avantguarda i de tradicions populars», considera Pasqual, que centra la seva web en curiositats de l’espai públic, com ara els palaus amagats a les botigues del carrer de la Portaferrissa.

Altres webs i blogs barcelonins d’interès són Barchinona, especialitzada en efemèrides; Rails i Ferradures, en honor al transport públic i Viaje a la Barcelona Secreta, que es defineix com un homenatge a la vida al carrer, a les històries i els esdeveniments que tenen lloc davant mateix del transeünt que va més enllà.

Temes:

Internet