Les associacions culturals que programen música en directe segueixen als llimbs

L'ajuntament desenvoluparà l'etiqueta Espai de Música Viva per donar cobertura a aquests locals

abertran32578797 barcelona 27 de enero del 2016  reportaje sobre lo160314123100

abertran32578797 barcelona 27 de enero del 2016 reportaje sobre lo160314123100

1
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ

Potser sense pretendre-ho, la circular municipal establirà un vincle definitiu entre música en directe i barra de bar. No és un vincle capritxós, és clar, però això fa que, per ara, les associacions culturals segueixin sense tenir una cobertura legal per celebrar concerts de música amplificada. I això pot incloure llibreries, galeries d'art i molts altres espais més pròxims a la cultura que, per exemple, una marisqueria.

Notícies relacionades

La circular, per una altra banda, no resol els problemes d'aforament. Un bar cafeteria com l'Heliogàbal té un aforament d'una persona per metre quadrat, i això fa que només pugui programar concerts per a menys de 50 persones. Això és ruïna segura. Aquí la solució és flexibilitzar una vegada més la normativa perquè just en l'horari de concerts els bars es puguin acollir a l'aforament de bar musical (dues persones per metre quadrat). Com apuntava Berta Sureda, s'ha d'assumir que "el terme sala de música s'ha desbordat" i cal adaptar-se a la realitat.

Queda molta feina per fer. Falta calcular quants locals afecta aquesta mesura i, per tant, quants estan programant música en directe a Barcelona. I falta donar forma a l'etiqueta 'Espai de Música Viva' que reconeixerà la trajectòria i/o el valor cultural de nombrosos espais de la ciutat. Aquesta categoria en què ja està treballant l'ajuntament podria permetre que les associacions culturals siguin les pròximes a veure regularitzada la seva situació. Tot apunta en aquesta mateixa direcció que és entendre la música en directe com un actiu cultural, no com una plaga a extingir.