ÒBIT

Mor Giacomo Alessandro, autor de la pàgina de Facebook 'Barcelona desapareguda'

L'arquitecte italià recopilava fotografies antigues de la capital catalana per contextualitzar la història de la ciutat

Les imatges que va difondre dels inicis de la Sagrada Família entre camps amb ramats van ser molt seguides

lpedragosa33161577 barcelona  giacomo alessandro  blog barcelona desa160313174544

lpedragosa33161577 barcelona giacomo alessandro blog barcelona desa160313174544

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Giacomo Alessandro (Porto Torres, 1976; Barcelona, 2016), creador de l'exitosa pàgina del Facebook 'Barcelona desapareguda', que recopila fotografies de la història quotidiana de Barcelona amb el lema 'Una immersió en el passat per entendre el present i mirar cap al futur', va morir dissabte, als 39 anys, a causa d'una leucèmia que se li va diagnosticar fa mig any. Amb més de 40.000 seguidors a Facebook, l'arquitecte alimentava cada dia el seu portal amb curiositats de la ciutat.

Alessandro es va instal·lar a Barcelona el 2009 i va cursar el màster Laboratori de la Vivenda del Segle XXI a la Universitat Politècnica de Catalunya el 2013. La idea d'impulsar 'Barcelona desapareguda' a les xarxes socials va néixer a la seva terra, Sardenya, partint de la base d'un concepte molt important que va aprendre mentre estudiava: "Per projectar qualsevol urbs s'ha de conèixer la seva història i evolució". De forma natural, gràcies a aquest contacte amb el passat, va crear una pàgina a Facebook sobre la història de la ciutat.

La característica d'aquest perfil era molt simple: una pàgina oberta on la gent podia publicar fotos antigues, deixar comentaris i descobrir la ciutat des de les seves característiques socials i arquitectòniques, ja que els arxius oficials, per desgràcia, no tenien material. Així, els usuaris aportaven fotos d'arxius familiars que es van acabar convertint en joies del patrimoni de la ciutat, com moltes imatges dels inicis de la Sagrada Família, on es veien les obres envoltades de camps amb ramats pasturant.

'Barcelona desapareguda' s'arxiva en diverses carpetes temàtiques organitzades per barris, edificis, arquitectes... i on la gent interactua de forma molt activa. Hi afegeix informació, records i anècdotes, i enriqueix així el passat històric de la ciutat. "Una experiència que dia a dia va creixent i que m'ha servit per conèixer de primera mà com ha evolucionat la ciutat, el seu entorn, els seus costums, els seus personatges, la seva cultura i és clar... la seva arquitectura", va declarar en una entrevista en què parlava de la seva pàgina web.

DOL CIUTADÀ

Notícies relacionades

L'historiador Daniel Venteo el va conèixer personalment i el va convidar a participar en una de les seves presentacions de llibres al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, ja que Alessandro era arquitecte. "La seva pàgina era molt seguida per persones vinculades a Barcelona, però que sovint ja no hi viuen. Els oferia un vincle sentimental molt fort amb Barcelona, que aixecava passions. I mostrava, dia a dia, el descobriment que ell mateix anava fent de la ciutat i la seva història. En ocasions eren imatges ja molt conegudes, altres però eren molt poc vistes. Era un especialista en les cerques per internet. La seva mort és una mala notícia per a tots els que sentim passió per Barcelona i la seva història", assegura Venteo.

Enric March, autor del blog  'Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons', considera que tota mort és trista, però quan aquesta tristesa es multiplica pels milers de seguidors que Alessandro va saber reunir compartint el seu amor per Barcelona, adquireix el nivell de dol ciutadà. "Tots els amics i companys que ens dediquem a estudiar i divulgar la història de la ciutat li hem d'agrair el seu treball. Esperem que el projecte que tenia en marxa surti a la llum ben aviat i serveixi per deixar testimoni de la seva lluita", declara March en referència de la publicació d'un llibre sobre la història de Barcelona en què treballava.