HOMENATGE A NOU BARRIS

Barcelona inaugura a Nou Barris un 'balcó de llibertat' en memòria de Puig Antich

Família, institucions i veïns es conjuren per continuar treballant per reparar la injustícia

 

  / ACN

3
Es llegeix en minuts

El barri de Roquetes de Barcelona, a Nou Barris, té des d'aquest dissabte un nou mirador a la plaça batejada amb el nom de Salvador Puig Antich. Es tracta d'un monument obra de l'arquitecte Nicolás Aparicio i l'artista Gerard Cuartero que vol simbolitzar un carrer de Barcelona que condueix a un 'balcó de llibertat' amb vistes a la ciutat.

L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència de nombrosos veïns, les germanes de Puig Antich i representants de les institucions. Tots ells s'han conjurat per continuar treballant per "reparar la injustícia" del judici que va condemnar a mort Salvador Puig Antich, ara fa 42 anys.

Les germanes de Puig Antich, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han lamentat que cap govern espanyol hagi sigut capaç encara de revisar el cas i anul·lar el judici.

En aquest acte, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha retret al Govern central que no hagi revisat i anul·lat el judici a Salvador Puig Antich, com va demanar el Parlament, i ha sostingut que és "una mostra més de la incapacitat de la democràcia espanyola per reconèixer els crims del feixisme".

Forcadell ha afirmat en el seu discurs que "el judici a Puig Antich va ser una farsa", i la seva execució, un crim esgarrifós que sintetitza l'essència del franquisme, ha afegit. I ha valorat com a "inacceptable", en un país democràtic com Espanya, la situació de la memòria històrica, i ha assegurat que la justícia encara pesa sobre la memòria de Puig Antich, i per això no tancaran els ulls fins que aquesta memòria i injustícia sigui reparada.

 "Que les germanes hagin hagut d'anar a l'Argentina a buscar justícia hauria de fer caure la cara de vergonya als polítics espanyols", ha subratllat la presidenta del Parlament, que ha dit per acabar: "La vostra lluita és la nostra".

TRADICIÓ ANTISISTEMA I MEMÒRIA HISTÒRICA

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que, segurament, Puig Antich criticaria moltes coses del Govern de BComú a l'Ajuntament de Barcelona, però "segurament una mica de gràcia també li faria que haguéssim arribat aquí sense que ho volguessin els poders fàctics", ha dit.

Segons ella, Barcelona té una llarga tradició anarquista, anticapitalista i antisistema amb la qual ha assegurat que el seu govern se sent identificat i orgullós, i ha asseverat que, igual que el seu govern, "les memòries arriben i es preserven sense que ho vulgui cap poder fàctic".

JUSTÍCIA SOCIAL

En el mateix acte d'inauguració de la plaça, la germana de Salvador Puig Antich Montserrat Puig s'ha dirigit al seu germà en una carta, en què l'ha recordat com una persona compromesa amb la justícia social, un jove idealista: "No deixarem mai que passis a la història com un assassí, com el règim et va voler presentar", ha subratllat.

Notícies relacionades

"El temps ens donarà la raó, no pensem abandonar la lluita", ha assegurat Puig. No obstant, ha considerat que una part del que volien ja ho han aconseguit, perquè amb aquest monument -entre molts altres reconeixements- s'ha aconseguit donar a conèixer els seus ideals.

CONTRA LA BARBÀRIE

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha recordat que Barcelona es va sentir agredida per l'execució de Puig Antich, i ha retret que continuï la impunitat, perquè no s'ha demanat perdó ni s'han revisat els processos judicials. "No podem mantenir el silenci", ha assegurat Pisarello, i ha afegit que com a govern tenen l'obligació de preservar el dret a la memòria, que, segons ell, és un dret civil bàsic, per impedir que aquesta barbàrie es repeteixi, ha afirmat.