Anar al contingut

Els fugits de la Mina demanen un 'tractat de pau' que els permeti tornar a casa

500 persones ja fa 40 dies que estan desterrats per por de la venjança del clan dels Baltasares

Els desplaçats demanen la intervenció de l'Administració per acabar amb l'amenaça

Guillem Sànchez Ferran Cosculluela

Les famílies gitanes que van fugir de la Mina (Sant Adrià de Besòs) i del barri de Sant Roc (Badalona) per por de patir la venjança del clan dels Baltasares volen recuperar la seva vida. Ja fa més d'un mes que ocupen cases buides en diferents localitats i busquen una manera de subsistir al desterrament forçós.

La situació comença a ser desesperant perquè es tracta de famílies amb menors a càrrec seu que fa setmanes que són lluny de l'escola i perquè els espais que han habitat improvisadament no reuneixen les condicions necessàries. Per això esperen que les administracions actuïn al més aviat possible i arrenquin un 'acord de pau' als Baltasares que els permeti tornar a la Mina i a Sant Roc. 

Unes 500 persones fa més d'un mes que han fugit a causa del crim del Port Olímpic

MÉS D'UN MES DE DESTERRAMENT

Quan va córrer la veu que un home de 28 anys, gitano dels Baltasares, havia sigut assassinat de matinada a la discoteca Nirvana del Port Olímpices va estendre el pànic. Tal com mana la llei gitana, de transmissió oral, els pares, mares, germans, oncles i cosins més directes del grup de joves que van participar en l'assassinat van fer les maletes en plena nit i es van esfumar. 

Però la còlera dels Baltasares va deixar clar que aquest crim era més greu i aquesta vegada no farien distincions entre llaços familiars: havien de marxar tots. Així ho va remarcar Ramona, la mare de la víctima del Port Olímpic, en una entrevista amb aquest diari. Els dies següents a la mort, es van sumar a la diàspora els oncles i els cosins més allunyats. Actualment, estan desterrats fins i tot els parents més remots de les famílies dels Zorros, els Cascabeles, els Manuel i els Pelúos

Les famílies desterrades asseguren que la situació és insostenible 

“És insostenible”, assegura un desplaçat de quarta generació que no vol ser citat. "Els nens estan dormint en matalassos a terra". "Nosaltres som de la Mina i hi hem de tornar perquè no hem fet res”, reclama.

Els Baltasares creuen que la manera com es va produir l'assassinat d'un dels seus, que va caure davant un grup d'entre set o vuit joves, atorguen a aquesta mort un caràcter especial que justifica que el desterrament no faci excepcions i sigui permanent per a qualsevol membre d'aquests clans, sense importar el grau de parentiu. 

Jurament de venjança

Després de l'assassinat del Port Olímpic, els Baltasares van jurar venjança i van assegurar que serien implacables a l'hora d'aplicar la justícia gitana si trobaven les vuit persones a qui consideren culpables del crim. En una entrevista en exclusiva concedida a aquest diari, Ramona, la mare de la víctima, va afirmar: “Només vull que [els Mossos] els agafin abans que ho fem nosaltres. Si els agafen, amb justícia compliran la màxima pena possible. Si els agafem nosaltres, tenen la pena de mort”, va avisar.

Ramona va ser molt clara respecte que el càstig cauria amb tota la força sobre tots els implicats en l'assassinat i va afegir: “Tinc l'ànima venuda al diable. No tindré pietat. La batalla la van començar ells, nosaltres no sabem quan l'acabarem. Entre clans gitanos se sap que si es mata un membre no hi ha alternativa. Si els detenen abans els Mossos, que compleixin condemna i després que se'n vagin on hagin d'anar sense trepitjar Catalunya. No anirem a buscar-los”.

La mare de la víctima també va estendre l'amenaça als familiars dels joves que, segons els Baltasares, havien acabat amb la vida del seu fill, els membres dels clans dels Zorros, els Cascabeles, els Pelúos i els Manuel. “Als familiars els dic que es venguin la casa i es mantinguin també fora de Catalunya. Perquè només que n'agafem un farem una massacre. Els exterminarem”, va advertir.

Els fugits, per contra, ho veuen desproporcionat i demanen que es concedeixi el permís de tornar a totes les persones que no mantenen vincles directes amb els autors del crim. "Com ha passat sempre fins ara", subratllen. Perquè així sigui demanen una intervenció urgent d'ajuntaments i Generalitat que els faciliti la recuperació de casa seva. A més, recorden que els Baltasares viuen a les cases barates del Bon Pastor (Barcelona) i a la zona més pròxima al Besòs de Santa Coloma de Gramenet, una zona allunyada de la Mina i de Sant Roc, que impedeix un hipotètic contacte entre els clans afectats en la contesa que augmentés el dolor de la família de la víctima.  

PENDENTS DE TORNAR 

Les famílies de parentiu més allunyat busquen tímidament llocs cada vegada més pròxims a casa seva, a l'espera que arribi un acord amb els Baltasares. El PERIÓDICO ha estat aquest dimarts en un d'aquests assentaments, situat en una localitat de la segona corona de l'àrea metropolitana. En aquest cas, la vivenda és un xalet deshabitat de grans dimensions, situat en una urbanització acomodada, que va ser ocupat dimecres passat per una quarantena de persones d'ètnia gitana, la meitat d'ells menors d'edat.

"No volem parlar amb la premsa perquè estem amenaçats de mort i qualsevol declaració que fem seria com una provocació”, han explicat, donant a entendre que la seva proximitat a Badalona està més o menys tolerada per la família rival sempre que no entrin en noves controvèrsies. Quatre joves que custodiaven l'entrada al domicili, i que van advertir al periodista que el denunciarien si traspassava la porta d'entrada del pati, van reconèixer que eren part de les famílies que s'han escapat del barri de Sant Roc (Badalona) després de l'assassinat d'un dels membres del clan Baltasar.

Els Mossos d'Esquadra protegeixen el barri mentre insisteixen en la mediació amb els Baltasares

BARRIS VIGILATS

Els Mossos d’Esquadra segueixen treballant en tres fronts diferents per resoldre aquest conflicte: mantenen oberta la investigació per capturar els responsables del crim --de moment, un d'ells ja va ser detingut a Bilbao--, segueixen desplegant a la Mina i a Sant Roc patrulles policials --de seguretat ciutadana i antiavalots-- per protegir tant els que segueixen vivint a la zona com les possessions abandonades dels desterrats, i insisteixen en la via de la mediació amb els Baltasares per aconseguir un acord que torni la pau social als dos veïnats. 

L'antecedent de Tots Sants a Figueres

Els èxodes de famílies gitanes a causa d'una guerra entre clans no són episodis tan estranys. Un dels últims casos va tenir lloc a Figueres durant la festivitat de Tots Sants el 2013, quan un membre dels Gabarre va ser assassinat a trets davant del cementiri de la capital de l'Alt Empordà per un rival del clan Cortés.

L'homicidi es va produir quan la víctima anava a honrar un familiar enterrat al cementiri i dies després d'una batussa entre els dos grups. Després del crim, centenars de persones emparentades amb l'agressor van abandonar les seves vivendes a Figueres, i els pobles del voltant, per fugir a Lleida i altres localitats, algunes d'elles situades fins i tot més enllà de la frontera espanyola, a França.

La resposta del clan Gabarre no es va fer esperar i durant els següents dies van destruir diverses cases (entre elles la del germà de l'assassí) i van matar brutalment una desena de cavalls en una finca de Vilamalla que era propietat d'un altre persona pròxima als Cortés. No obstant, després d'aquestes represàlies, la contesa es va apaivagar sense que calgués lamentar cap altra mort.   

Temes: La Mina

0 Comentaris