Colau retreu al PP que l'ofengui més el poema 'Mare nostra' que les agressions masclistes

41.000 firmes reclamen a l'alcaldessa que rectifiqui la poeta Dolors Miquel

  / JULIO CARBO

 
Alberto Fernández Díaz es va aixecar, ofès, al sentir el poema irreverent de Dolors Miquel.

/

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Encara que el PP és l'únic grup municipal que ha considerat intolerable la interpretació a càrrec de Dolors Miquel del seu poema 'Mare nostra' en la cerimònia d'entrega dels premis Ciutat de Barcelona, dilluns passat, i encara que l'Arquebisbat de Barcelona s'ha inhibit, la polèmica originada per la declamació d'esos versos al Saló de Cent encara ressona.

Ada Colau, l'alcaldessa de Barcelona, ha respost així a l'amenaça d'Alberto Fernández Díaz, líder del PP al consistori, d'emprendre accions penals per una actuació que considera ofensiva contra la fe catòlica: "Senyor Fernández Díaz, que lidera la indignació i demana dimissions... el poema no era blasfem -ha escrit l'alcaldessa a Facebook-. Ni tan sols parlava de Déu o de l'Església. No pretenia ofendre el cristianisme sinó posar un èmfasi especial en el dret de la dona a decidir sobre la seva vida i el seu cos. Si és això el que l'ofèn, quan mai l'hem vist tan ofès per agressions masclistes, ni desnonaments, o preferents, o la corrupció endèmica del seu propi partit, potser és perquè el que realment l'inquieta és que les dones perdem la por. Escoltin bé, senyors del PP: aquí estem, i ni la llei mordassa ni ningú ens farà callar".

Colau defensa en el seu escrit que la poeta, "sense intenció d'ofendre a ningú, va utilitzar 'la pregària' com a forma metafòrica per recordar el poder creador de la 'mare' en contrast amb la repressió d'una cultura patriarcal que encara avui patim". I afegeix que el poema recitat assenyala "aquesta mateixa cultura masclista que fa que dirigents del PP no s'escandalitzin ni muntin campanyes per les desenes de dones assassinades, els milers violades i agredides cada any pel simple fet de ser dona".

RECOLLIDES DE FIRMES

La regidora destaca que Miquel va ser "contractada amb criteris artístics per una direcció professional i independent i es va expressar lliurement, sense seguir cap consigna del govern municipal".

No sembla, doncs, que hagin afectat gaire a l'alcaldessa les més de 41.000 firmes que han subscrit en les plataformes MasLibres.org i Change.org dues peticions que Colau rectifiqui la poeta.

En un comunicat, la plataforma en defensa de la llibertat religiosa Maslibres.org ha condemnat "el nou atac contra els drets dels creients en el context d'un acte oficial". Per això, ha iniciat una recollida de firmes que en menys d'un dia ja ha sumat 29.000 suports, que demanen a Ada Colau "una condemna i una disculpa pública".

COM CARMENA

"L'alcaldessa de Barcelona, com la de Madrid, com tants càrrecs públics de la mateixa procedència en tantes ciutats espanyoles, ha decidit governar contra una part dels seus ciutadans, i no dubta a utilitzar els diners d'aquests mateixos ciutadans per atacar-los, vilipendiar-los, ridiculitzar-los o vexar-los", segons Miguel Vidal, portaveu de MasLibres.org.

Notícies relacionades

La plataforma en defensa de la llibertat religiosa ha convocat per divendres que ve una concentració de protesta davant l'ajuntament barceloní.

A més, 12.000 persones han firmat una petició en la plataforma Change.org perquè Colau retiri el premi Ciutat de Barcelona concedit el 2005 a Miquel. La recollida de firmes ha sigut organitzada a la plataforma Change.org per l'Associació d'Arrelats, de caràcter catòlic, que considera que Miquel ha ofès més de 32 milions d'espanyols catòlics.