CONTROVÈRSIA POLÍTICA

El PP amenaça d'emprendre accions penals pel parenostre punk

Alberto Fernández declara que Colau no s'atreveix a "insultar a l'islam com ho ha fet amb l'Església catòlica"

"Colau ha confòs la transgressió amb el paper institucional d'un ajuntament", opina Xavier Trias

icoy32803918 barcelona 15 02 2016   alberto fernandez diaz aban160215201416

icoy32803918 barcelona 15 02 2016 alberto fernandez diaz aban160215201416

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Alberto Fernández, líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, amenaça d'emprendre accions legals davant una "reprovació penal” pel contingut i el context en què Dolors Miquel va recitar dilluns a la nit els provocadors versos del seu poemari 'Missa pagesa' (Edicions 62, 2006), un radical al·legat feminista i una versió punk amb al·lusions sexuals que transforma l'oració del parenostre en una reivindicació mordaç dels drets de la dona, durant la cerimònia d'entrega dels premis Ciutat de Barcelona 2015. Punk, en referència que és un moviment que rebutja els dogmes i qüestiona el que està establert.

"Era un acte institucional celebrat al Saló de Cent, que ha de representar tots els barcelonins. El PP demanarà explicacions, responsabilitats i el cessament de la persona que va tenir coneixement i va autoritzar la vergonya del poema 'Mare Nostra'. No era un teatre ni un menjador privat. Era una cerimònia transmesa en directe que va atemptar contra la llibertat de consciència i contra els sentiments religiosos", argumenta aquest dimarts Fernández, després que dilluns abandonés l'entrega de premis indignat pel poema.

Fernández reclama explicacions a l'alcaldessa Ada Colau perquè valori uns fets en què “es va confondre" la llibertat amb el dret a l'ofensa i es va manifestar una falta absoluta de "respecte institucional" amb un poema que ha qualificat d'“esperpèntic” i que considera que confon la creativitat amb l'insult. “No és que traspassin línies vermelles, és que no n'hi ha", matisa el líder municipal del PP, que adverteix a Colau que no es pot emparar ni en una llibertat ni en una creativitat mal entesa. "Que no ens doni cap lliçó de respecte 'lady escrache' (en al·lusió a les protestes que convocava davant de domicilis de polítics) perquè no ha demostrat respecte mai, ni com a activista abans de ser alcaldessa ni ara".

El portaveu del PP es pregunta si el coratge que té el Govern municipal a l'hora d'"insultar l'Església catòlica" és capaç de tenir-lo per fer-ho contra l'islam. "¿S'atreveixen a desqualificar la comunitat musulmana? ¿També apel·larien a aquesta llibertat per versionar els versicles de l'Alcorà com van fer amb el parenostre?", qüestiona.

MISSATGE RUPTURISTA QUE EL PSC VALORA

L'arquitecte Daniel Mòdol, regidor del grup municipal del PSC, qualifica de "molt bonica" la gala dels premis Ciutat de Barcelona. "Va transmetre un missatge rupturista per promoure la cultura reivindicativa". Sobre els versos de 'Mare Nostra', Mòdol valora que és una expressió artística que defensa "una política feminista que el PSC comparteix". No hi veu el més mínim problema. Al contrari. "És interessant aquesta proposta de transformar el Saló de Cent en un centre cultural artístic de petit format", assenyala l'urbanista.

Xavier Trias, líder municipal de CiU i exalcalde de Barcelona, insisteix que es "va confondre la transgressió amb el paper institucional d'un ajuntament". "El poema pot haver ofès sensibilitats religioses", considera. Segons ell, el contingut de la gala depèn de l'organització de l'acte, i no de l'alcaldessa, a qui li va transmetre que cal ser respectuós amb la institució. "Jo no m'aixeco ni faig aquests numerets, però crec que t'equivoques, perquè institucionalment és un error", assegura que li va dir a Colau al finalitzar la controvertida cerimònia.

Notícies relacionades

El líder municipal d'ERCAlfred Bosch, també es va dirigir a l'alcaldessa dilluns per comentar-li que una cosa és la llibertat d'expressió, que sempre s'ha de respectar. "Però quan organitzes un acte i dónes veu des de la pròpia organització a unes persones, segons quines expressions estan fora de lloc", diu en referència als versos satírics, que compten amb expressions com "sigui santificat el vostre cony".

"LA PACIÈNCIA DELS CATÒLICS"

Josep Àngel Saizbisbe de Terrassa, ha titllat de "blasfema" l'obra. "¿Fins quan aguantarà la paciència dels catòlics?", es pregunta fent referència al moment en què Colau va prohibir el juliol de l'any passat la missa pels sublevats al castell de Montjuïc i també quan va anunciar, en l'última edició de les festes de la patrona de Barcelona, que no assistiria a la cerimònia religiosa de la basílica de la Mercè.