NOVA INFRAESTRUCTURA METROPOLITANA

Puigdemont: "Quan gestionem nosaltres, els resultats són molt millors"

El president dóna per estrenat el nou ramal que connecta amb l'aeroport després de gairebé 14 anys d'obres

Treballadors del Metro de Barcelona han protestat pel bloqueig de la negociació del conveni

Les autoritats han fet el viatge inaugural de la L-9 sud del metro fins a l’aeroport.  / F. SENDRA / VÍDEO: ACN

Les autoritats han fet el viatge inaugural de la L-9 sud del metro fins a l’aeroport. 
foto 3045331
metro-sendra2
metro sendra
protesta-metro-coscu
 
mascoscu

/

3
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras; del conseller de Territori, Josep Rull, i de les alcaldesses Ada Colau (Barcelona), Núria Marín (l'Hospitalet) i el del Prat, Lluís Tejedor, ha donat per inaugurat el ramal sud de la L-9, que uneix l'estació de Zona Universitària amb les terminals T-1 i T-2 de l'aeroport de Barcelona.

Puigdemont ha subratllat que aquest divendres és un "dia d'alegria" per la inauguració d'una línia "llargament esperada", que suposa un "pas de gegant en la mobilitat de l'àrea metropolitana" i que uneix importants nuclis econòmics, com la Fira i part de la Zona Franca, amb l'aeroport. El president ha aprofitat per llançar retrets al Govern central. En aquest sentit, ha subratllat l'esforç que ha suposat construir aquesta línia en un moment de crisi i quan l'Estat ha reduït en un 40% les seves inversions a Catalunya. "Ha sigut un gran esforç en un moment en què l'Estat ha dimitit de les seves responsabilitats" en inversions al país, ha assenyalat.

A més de la falta d'inversions, Puigdemont ha retret a l'Estat els reiterats fiascos a la xarxa ferroviària de Catalunya i la impuntualitat en els serveis de Rodalies i Regionals, que ha contraposat al bon funcionament dels Ferrocarrils de la Generalitat. "Quan gestionem nosaltres els resultats per als ciutadans són molt millors", ha assegurat el cap del Govern, que ha insistit que aquests serveis ferroviaris han de ser traspassats a la Generalitat en la seva totalitat.

TENSIÓ AMB ALBIOL I FOMENT

Aquest rosari de crítiques durant la inauguració ha provocat que el portaveu del PP al Parlament, Xavier García Albiol, abandonés iradament l'acte. També han provocat que el secretari d'Estat Julio Gómez-Pomar fes posteriorment unes declaracions als mitjans de comunicació en què ha defensat les inversions que l'Estat ha fet a Catalunya en els últims anys. Ha evitat comentar les paraules de Puigdemont sobre que l'Estat havia dimitit de les seves responsabilitats a Catalunya al·legant que aquestes declaracions "es comenten per si mateixes".

Tampoc ha volgut "polemitzar" per l'absència de la ministra de Foment, Ana Pastor, en la inauguració, encara que ha reconegut que les invitacions a l'acte "es podien haver organitzat millor". Responsables del ministeri havien denunciat un suposat veto a Pastor, veto que la Generalitat ha negat. En representació de Foment hi ha anat finalment el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, que ha rebut la comitiva encapçalada per Puigdemont a la terminal T-1 de l'aeroport, a la sortida de l'estació de la L-9.

2.900 MILIONS I 14 ANYS D'OBRES

La nova línia, que ha suposat una inversió de gairebé 2.900 milions, s'estrena després de gairebé 14 anys d'obres. El ramal sud de la L-9 té un recorregut de 20 quilòmetres i compta amb 15 estacions, entre elles les situades a la Ciutat de la Justícia, Mercabarna i la Fira Gran Via. Connectarà Zona Universitària i l'aeroport en 32 minuts, segons les previsions de Territori.

Uns 80 treballadors del Metro de Barcelona han aprofitat els actes d'inauguració del tram sud de la L-9, que connecta Barcelona amb l'aeroport del Prat, per protestar pel bloqueig de les negociacions del conveni col·lectiu. Els treballadors s'han concentrat davant l'entrada d'accés a l'estació i han fet sonar xiulets i botzines i, davant l'atenta mirada d'agents dels Mossos d'Esquadra, han desplegat una pancarta en què es llegia 'Conveni o vaga'.

Notícies relacionades

La plantilla del suburbà ha convocat dos dies de vaga coincidint amb el Mobile World Congress, que se celebra a Barcelona d'aquí 10 dies.

Els treballadors han sigut atesos per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau abans de la inauguració. Els manifestants li han transmès a l'alcaldessa que la direcció del Metro no vol negociar i que si no s'obre a dialogar hi haurà culpa i l'ajuntament, li han dit, en serà responsable. "No volem fer vaga, no volem perjudicar Barcelona, però la direcció del Metro ha de negociar", li han insistit. Colau s'ha compromès a traslladar les seves peticions a la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona.