"Si agafem els que van matar el meu fill, tindran la pena de mort"

La Mina viu amb el cor encongit per por que es desencadeni una guerra de venjances entre clans gitanos

Entrevista amb Ramona, mare del ’baltasar’ mort. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que el 23 de gener un home del clan dels Baltasares va ser assassinat al Port Olímpic de Barcelona en un enfrontament amb diversos individus d'altres clans gitanos, la Mina viu amb el cor encongit. Hi ha por que es desencadeni una guerra de conseqüències imprevisibles entre famílies. 

Els Baltasares han jurat venjança. El temor que infon aquesta família a la Mina i en altres barriades metropolitanes ha forçat el desterrament de centenars de gitanos, entre 300 i 500, del citat barri de Sant Adrià de Besòs i del de Sant Roc, a Badalona, membres tots ells dels clans dels Pelúos, els Zorros, els Manuel i els Cascabeles.

La mare del mort ha declarat en una entrevista en exclusiva amb EL PERIÓDICO que el clan dels Baltasares considera que el crim va ser obra de "vuit persones contra una", el seu fill, a qui el grup rival hauria parat una trampa.

¿Per què vol parlar, senyora Ramona? Perquè em puguin veure i perquè em puguin sentir [les famílies gitanes que han fugit]. Al meu fill el van matar sense que ell fes res a ningú, entre un grup de set o vuit. Només vull que els [mossos] els agafin abans que ho fem nosaltres. Si els agafen, amb justícia compliran la màxima pena possible. Si els agafem nosaltres, tenen la pena de mort.

Però el presumpte assassí ja ha sigut detingut… N'han agafat només un i són vuit. Nosaltres encara no hem mogut ni un sol dit, no hem trencat cap casa. Però millor que els agafi la policia que no pas que ho fem nosaltres.

¿A tots vuit? Sí. Tinc la meva ànima venuda al diable. No tindré pietat. La batalla la van començar ells, nosaltres no sabem quan l'acabarem. Entre clans gitanos se sap que si es mata un membre no hi ha alternativa. Si els detenen abans els Mossos, que compleixin condemna i després que se'n vagin on hagin d'anar-se'n sense trepitjar Catalunya. No anirem a buscar-los.

¿L'amenaça també afecta les seves famílies? Als familiars els dic que venguin la seva vivenda i es mantinguin també fora de Catalunya. Perquè si n'agafem a un sol d'ells farem una massacre. Els exterminarem.

¿A quines famílies es refereix? Als Pelúos, els Cascabeles, els Zorros i els Manuel. No anirem a buscar cap familiar sempre que venguin les seves possessions i marxin de Catalunya.

¿I quan podran tornar? Mai. Perquè nosaltres no ens en anirem. Morirem aquí. 

El barri de la Mina està espantat… I també el de Sant Roc i Badalona. Els que no han fet res, no han de tenir por. Però els assassins i els seus familiars, sí. Ha sigut un abús molt gran. El meu fill estava bevent a la barra del bar i ells van ser els agressors. Un li va clavar una punyalada al coll, un altre un cop amb una ampolla, un altre el va punxar pel costat i el meu fill ja va arribar mort a l'hospital.

Notícies relacionades

¿Els Baltasares són molt temuts? Doncs sí, fa anys hi va haver membres que van fer coses per les quals ja van pagar. Però també fa molts anys que no ens fiquem amb ningú, que no hem matat ningú, no hem fet res. Som respectats pel que som.

Aquest tipus de justícia no l'entén ni pot acceptar-la la societat... La raça gitana sí que l'entén.