LLIBRES. GASTRONOMIA
L'hora del vermut
La 'sommelier' Ester Bachs recopila en una guia tavernes, cellers, receptes i còctels que rendeixen tribut al vi macerat en herbes que endolceix els aperitius.
Taverna Espilaner, al polígon Els Garrofers de Vilassar de Mar. /
La xef Carme Ruscadella considera que vivim un moment fantàstic davant el renaixement de la cultura vermutera, en què conviuen locals de disseny innovador amb creatius espais d'aura vintage i d'altres de prestigi i pedigrí amb atmosfera clàssica i confortable. D'això parla en el pròleg de Guía del vermut, obra de la sommelier Ester Bachs, editada per Geoplaneta.
El clàssic de l'aperitiu del diumenge, segons Ruscadella, mereix un impecable servei i presentació. «Si algú em suggereix: ¿fem un vermut?, sento com si la proposta portés incorporada una escenografia feliç, com si s'aixequés el teló per a un descans o per compartir conversa i il·lusió per al futur, bon rotllo i amistat», argumenta la reconeguda cuinera.
Bachs explica que l'origen històric del vermut que avui coneixem es remunta al 1773, quan el metge italià G.C. Villifranchi va revelar la recepta a la seva Enologia Toscana. «Encara que altres historiadors atribueixen la creació d'aquest licor de tons dolços a Antonio Benedetto Carpano (1764-1815), que va utilitzar diverses herbes, com artemisa, orenga, canyella i pell de taronja per aromatitzar vins de baixa qualitat, alhora que els atribuïa poders curatius», afegeix l'autora.
EL BRESSOL DE REUS / El vermut és un vi de mil matisos, aromatitzat amb espècies com donzell, anís estrellat, llavors de coriandre, fonoll, clau, cardamom, escorça de cítrics, artemisa, vainilla, canyella, sàlvia, nou moscada, gingebre i melissa i edulcorat amb sucres, mostos de raïm i caramel, que va començar el 1870 la seva extensió a Espanya des de Reus (Baix Camp). «En el seu moment de màxim esplendor, Reus va arribar a tenir una trentena de cellers que elaboraven més de mig centenar de marques del tradicional Vermut de Reus, registrat el 1892», explica Bachs, que recorda que la relació de la capital de la comarca del Baix Camp amb el vermut segueix vigent.
Aquest mateix any s'ha inaugurat un museu dedicat a aquesta beguda, on s'exhibeixen 1.300 ampolles, 300 cartells publicitaris, centenars d'objectes i més de 3.000 etiquetes.
Notícies relacionadesEn el capítol Vermuterías con esencia, destaquen la Taverna Espinaler de Vilassar de Mar --«un local de referència a Catalunya»-, el celler Quimet & Quimet -«petit i modest temple del vermut al barri del Poble-sec»-- i Can Vermut -«taverna portuària amb vistes al mar al Moll
de Llevant (Menorca). També recomana la ruta del vermut de Reus i experimentar propostes de foodtrucks com La Vermuneta.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Desconeixement Cita ITV: compte al testimoni MIL del cotxe si es va matricular a partir del 2008
- Infal·lible El truc casolà per netejar les portes de fusta que ja està de moda
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Alimentació Si veus això a les nous, llença-les immediatament