BCN Regional va contractar un fill de Pujol als 10 mesos de guanyar Trias

Entorn, la firma del fill de l'expresident, va rebre un contracte anual per una suma superior a 140.000 €

Pere Pujol Ferrusola es va presentar el febrer del 2012 i al maig ja se li va adjudicar un encàrrec de 36.000 €

Pere Pujol Ferrusola

Pere Pujol Ferrusola / XAVIER JUBIERRE

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / JESÚS G. ALBALAT / BARCELONA

Fer-se un lloc en la ingent quantitat d'adjudicacions d'obra pública que les administracions públiques realitzen és l'objectiu de tot tècnic emprenedor. Sobretot en temps de crisi, com la que es viu i que es va deixar sentir en tota la seva cruesa entre el 2011 i el 2015. N'hi ha alguns, però, amb un aval, professional o familiar, que els ajuda a recórrer el mateix camí en menys temps. Pere Pujol Ferrusola, el quart fill del que va ser president durant 23 anys i fundador de CDC, Jordi Pujol, i director general de l'empresa Entorn SA, ho va aconseguir en tot just 10 mesos. Els que van mediar entre la presa de possessió de l'alcalde nacionalista Xavier Trias, l'1 de juliol del 2011, i el maig del 2012, quan se li va concedir un contracte per 36.000 euros. El primer de quatre treballs que, amb periodicitat anual, l'agència metropolitana Barcelona Regional (BR), en mans de l'Ajuntament de Barcelona, li va adjudicar.

El comptador podria escurçar-se fins i tot més, si es parteix de l'instant en què Pere Pujol es va presentar a BR. El febrer del 2012, Pere Pujol es va reunir amb la cúpula de l'agència pública. El maig d'aquell mateix any, als tres mesos de la fecunda reunió, Entorn SA va rebre l'encàrrec d'analitzar les condicions mediambientals del port de Barcelona en l'entorn del Morrot. Sempre el Morrot, la arcadia perduda de l'equip urbanístic del mandat de Trias.

PROCEDIMENT NEGOCIAT / Els més de 36.000 euros rebuts per Entorn SA superen els 18.000 de límit que tenen les anomenades adjudicacions directes, i per això es va haver de recórrer a un procediment negociat. Aquest sistema, aplicable per a encàrrecs de 18.000 a 50.000 euros (a partir d'aquí, ha de ser per concurs públic), consisteix, en aquest cas, que BR demana a dues o tres empreses que li donin un preu per un servei i després l'adjudicadora decideix amb quina es queda. No cal que sigui la més barata, tot i que en aquest cas en concret sí que ho va ser, per la mínima. Dels quatre contractes rebuts, tres es van substanciar pel procediment negociat. Només un es va adjudicar directament, al tractar-se d'un contracte de quantia menor.

No és, per tant, un concurs públic, amb aparició en diaris oficials i mesa de contractació. Forma part, fins i tot, del paisatge nebulosa de la discrecionalitat de qui dirigeix l'empresa. Des de l'arribada de Trias, el president de BR era el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, i el director general, Willy Müller.

FUNDACIÓ EL 1993 / Entorn és una enginyeria ambiental fundada el 1993 i que compta amb una plantilla de 20 treballadors. La seva activitat se centra en Espanya i, també, compta amb experiència internacional. La seva àrea d'activitat són el tractament de residus, l'avaluació ambiental, l'eficiència energètica i la cartografia del medi marí, entre altres fronts. En alguns d'aquests camps compten amb cert reconeixement en el sector.

A més d'aquest primer encàrrec, l'enginyeria va rebre encàrrecs de BR els anys 2013, 2014 i 2015. Encara que per imports diferents (18.000, 36.000 i 49.000 euros) la tasca encomanada va ser la mateixa, el seguiment ambiental de les platges de Barcelona. L'import global dels quatre contractes adjudicats s'eleva a més de 140.000 euros.

Aquest diari va mirar ahir de posar-se en contacte amb el personal tècnic de BR directament implicat amb la contractació de l'empresa de Pere Pujol Ferrusola. Després d'un parell d'intents, un portaveu va afirmar: «BR no pot oferir informació de caràcter tècnic administratiu a persones alienes a la mateixa», per remetre «als accionistes de referència: Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana».

Notícies relacionades

Fa 15 anys, Entorn ja va saltar a la palestra quan es va saber que dues empreses públiques de la Generalitat (llavors sota la presidència del mateix Jordi Pujol), Gestió d'Infraestructures (GISA) i Regs de Catalunya (REGSA), van adjudicar la redacció de tres informes mediambientals a l'empresa. Pere Pujol Ferrusola n'era aleshores només gerent.

Les concessions es van realitzar mitjançant concurs públic, el 2000 i el 2001, per un import de 190.888 euros. Els encàrrecs eren estudis d'impacte ambiental d'una carretera i dels canals de regadiu Segarra-Garrigues i Xerta-la Sénia.