REACCIÓ A LES IRREGULARITATS DENUNCIADES PER L'OFICINA ANTIFRAU

Colau: «No té sentit la pensió dels dos urbans condemnats»

Els agents, a la presó, cobren pagues vitalícies de 1.600 a 1.800 euros al mes

El sindicat CGT anuncia més accions legals contra un «procés irregular»

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al balcó de l’ajuntament amb un cartell contra el centre d’internament d’estrangers (CIE), ahir.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al balcó de l’ajuntament amb un cartell contra el centre d’internament d’estrangers (CIE), ahir. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
C. BUESA / A. FUENTES / J. G. ALBALAT / BARCELONA

 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar ahir que «no té sentit» que s'estiguin pagant pensions vitalícies als exguàrdies urbans Víctor Bayona i Bakari Samyang, condemnats a dos anys i tres mesos de presó i inhabilitació per haver torturat un detingut. Bayona i Samsang van ser testimonis clau en el judici contra diversos joves pels incidents del 4 de febrer del 2006 a Ciutat Vella, en els quals un urbà va resultar greument ferit. Els dos exagents cobren de 1.600 a 1.800 euros de pensió per incapacitat permanent des que van ser condemnats en ferm per tortures.

Colau va fer aquesta consideració després de conèixer la resolució de l'Oficina Antifrau que qüestiona aquestes pagues i reclama que s'extremin els controls per revisar la invalidesa, de la qual ahir va informar EL PERIÓDICO. Els dos expolicies, segons van confirmar a aquest diari fonts oficials, continuen a la presó des del seu ingrés el desembre del 2014.

«És un tema que ja vam denunciar», va recordar l'alcaldessa, que ha dit que els pròxims dies el seu govern veurà si pot donar alguna informació més precisa.

El nou comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ja ha estat en contacte amb els intendents de la Guàrdia Urbana, va prosseguir la responsable municipal en una roda de premsa posterior a una trobada amb la Síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà. L'alcaldessa va revelar que revisaran expedients i protocols, però que encara és aviat per aportar més informació. També va expressar la seva «plena confiança» en la policia local barcelonina, que, en la seva opinió, «fa una tasca quotidiana imprescindible».

SOSPITES / Fonts de l'Oficina Antifrau de Catalunya van confirmar ahir a aquest diari que després de rebre la denúncia del sindicat CGT van recopilar informació sobre la pensió d'invalidesa atorgada als dos exguàrdies urbans i que van descobrir l'existència de «deficiències» i «raonables sospites». Les competències d'Antifrau delimiten la seva actuació, això explica que només hagin realitzat una sèrie de recomanacions. La més important és suggerir a l'Institut Nacional de la Seguretat Social que extremi els controls i les proves mèdiques a l'hora de revisar la incapacitat dels dos exagents.

SILENCI DE SALUT / Encara que el pagament de la pensió depèn de la Seguretat Social, la seva decisió es basa en l'informe de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), un organisme que depèn del Departament de Salut de la Generalitat i que haurà de tornar a analitzar l'estat de salut dels dos policies en una revisió ordinària programada per a l'any que ve. Salut no va respondre ahir les peticions d'aquest diari de donar una resposta a les recomanacions de l'Oficina Antifrau.

Notícies relacionades

La direcció de la CGT de Catalunya va anunciar que portarà a terme noves accions legals per denunciar el que considera com un «procés irregular» que podria estar emmarcat en «un intent d'ocultació de casos de denúncies de tortures».

Sis mesos després d'haver presentat la denúncia, el sindicat no ha rebut encara cap resposta per part de la Conselleria de Salut ni de la Inspecció de Treball del Departament d'Empresa i Ocupació.