EL FUTUR DE BADALONA

El PSC rebutja el pacte antisobiranista d'Albiol

Els socialistes no atenen l'oferta al prioritzar precisament la sortida de l'alcalde

El primer regidor en funcions proposa l'acord a quatre dies de la investidura

Xavier García Albiol, en unes jornades organitzades pel seu partit, el novembre passat.

Xavier García Albiol, en unes jornades organitzades pel seu partit, el novembre passat. / ARXIU / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BADALONA

Era el seu últim cartutx. Quan falten quatre dies per a la data de constitució dels ajuntaments, dissabte que ve, el PPC de Xavier García Albiol es va aferrar a l'únic recurs que li quedava per intentar evitar que la cap de llista de Guanyem Badalona (GB), Dolors Sabater, el desbanqui del poder: oferir un pacte institucional al PSC, el partit frontissa en aquests comicis municipals, on els quatre regidors apareixen com a imprescindibles per formar la majoria requerida. Una maniobra a la desesperada que, vista la posició dels socialistes badalonins, estava condemnada per endavant a convertir-se en una missió suïcida.

No es pot entendre d'una altra forma quan la sortida d'Albiol era precisament «una de les dues grans prioritats» esgrimida pel cap de llista socialista, Álex Pastor. L'altra tampoc semblava jugar a favor del dirigent popular: «el suport a una candidatura progressista i d'esquerres».

TRES EIXOS / L'alcalde en funcions va proposar al PSC «un acord d'estabilitat institucional per evitar que la ciutat es convertís en un instrument del procés independentista». Sabent els populars que aquest és precisament el punt de fricció del PSC i Guanyem Badalona, Albiol va voler temptar el líder socialista a partir d'aquest punt. Però per als socialistes els altres dos eixos sobre els quals orbita la proposta de GB, la necessitat d'actuar davant la situació d'emergència social i la voluntat de dotar de transparència la gestió, són aval suficient per propiciar la investidura de Sabater.

Notícies relacionades

«Només cal que el PSC vulgui parlar amb qui en definitiva ha sigut la força més votada», va recordar Albiol. El PPC va aconseguir 10 regidors, per 5 de GB. La majoria del consistori s'assoleix amb 14. Conscient de l'escenari, el popular va tractar de temptar els socialistes argüint possibles coincidències programàtiques en les «prioritats locals» i un increment del 64% en el pressupost destinat a polítiques socials.

Però no va servir perquè Pastor alterés la decisió de possibilitar la investidura de Sabater. Menys rotund es va mostrar a l'hora de brindar suport estable a un partit que vol consagrar Badalona com a «motor del projecte constituent». «Aquesta premissa no representa un govern progressista; en aquest escenari potser hi estaria més còmoda CiU que el PSC», va afirmar.