NOVA FASE DE TREBALLS

Les obres d'ampliació de l'Hospital del Mar es reprenen després de més de quatre anys parades

Està previst que s'acabin en 18 mesos

Estructura a mig fer de l’edifici que acollirà les urgències i les sales de parts de l’Hospital del Mar.

Estructura a mig fer de l’edifici que acollirà les urgències i les sales de parts de l’Hospital del Mar. / FERRAN NADÉU

2
Es llegeix en minuts

Els treballs d'ampliació de l'Hospital del Mar, paralitzats des de l'any 2010 per falta de pressupost, s'han reprès aquest dilluns després de l'acord firmat el novembre passat entre el Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.

Segons ha informat l'hospital barceloní, la nova fase d'ampliació consistirà a afegir 15.877 metres quadrats als 44.176 que actualment conformen l'Hospital del Mar, cosa que representa un augment del 36% de la superfície construïda. L'element principal és l'anomenat Edifici 1 de l'Hospital del Mar, que constarà de cinc plantes, dues de subterrànies, una planta baixa i dos d'altura, una d'elles exclusivament d'instal·lacions que donen servei a les plantes assistencials.

 En aquesta fase d'ampliació també es construiran façanes i cobertes dels edificis i dues torres, que són la finalització de les futures unitats d'hospitalització previstes, "un pas cap a la següent fase d'ampliació", segons els responsables de l'hospital.

El calendari previst de realització d'aquesta fase de l'ampliació és de 18 mesos, per això es preveu acabar les obres al voltant de desembre del 2016. Els responsables del centre s'han mostrat contents amb el reinici de les obres, encara que han assenyalat que aquesta fase de l'ampliació "no resol totalment les necessitats de l'hospital". Està previst que la planta soterrani 1, amb 2.780 metres quadrats, sigui el nou Servei d'Urgències, amb un ampli moll de càrrega i descàrrega d'ambulàncies, que arribaran des del passeig Marítim pel carrer del Gas, i sortiran després pel carrer del Doctor Aiguader.

 En total, el Servei d'Urgències disposarà de 3.880 metres quadrats per atendre els pacients, més del doble de la que disposava fins ara. En aquesta primera fase, l'àrea d'urgències incorporarà 45 nous punts d'atenció i inclourà tres sales d'espera, dues sales de selecció de pacients, 5 punts d'atenció de pacients en aturada cardíaca, politraumatitzats i pacients d'ictus.

 També tindrà 34 punts d'atenció general, 6 punts d'atenció d'urgències de baixa complexitat, 6 consultoris d'urgències de baixa complexitat, i 6 àrees d'observació.

 L'ampliació estarà connectada amb l'actual servei d'urgències, que continuarà atenent les urgències especialitzades quirúrgiques, traumatològiques i pediàtriques, que comptaran amb més espai, ja que abans era compartit amb la resta del servei.

 En aquesta planta, també s'instal·larà una tercera sala d'Hemodinamia i Arítmies, connectada amb les altres dues sales d'hemodinamia i neuroangiografia que ja existeixen, formant una gran àrea d'estudis hemodinàmics amb moderna tecnologia.

 Millor resposta

 L'Hospital del Mar atén anualment 87.743 urgències i els seus responsables esperen que amb aquesta ampliació augmenti la capacitat de resposta i millori les condicions de confortabilitat de malalts, les seves famílies i també dels professionals del servei. La planta baixa del nou edifici es convertirà també en l'accés principal a la nova àrea ambulatòria, on s'ubicaran els hospitals de dia, amb 2.650 metres quadrats, distribuïts entre un hospital de dia d'Onco-hematologia, un hospital de dia especialitzat en Pneumologia, i un polivalent per a tractaments de Cardiologia, Endocrinologia, Dermatologia, Nefrologia, Reumatologia, Medicina Interna i Neurologia.

 En la planta soterrani 2 s'instal·laran els nous serveis de radioteràpia, amb sala d'espera, dos nous acceleradors lineals, una sala de braquiterapia, un TAC, 5 consultoris, 4 punts d'atenció, despatxos mèdics i les instal·lacions adequades per proporcionar els tractaments amb la màxima seguretat.

En la primera planta es trobarà el nou Bloc de Ginecologia-Obstetrícia, que comptarà amb un espai per a l'atenció a les urgències ginecològiques, amb sala d'espera, 7 sales de dilatació/part i dos quiròfans per a les cesàries.

Notícies relacionades

A l'hospital del Mar treballen 2.089 professionals sanitaris, compta amb 396 llits d'hospitalització i realitza 23.000 ingressos hospitalaris anuals.