AL BARRI DE NAVAS

Un menor armat amb una ballesta i un matxet mata un professor en un institut de Barcelona

Dos professors i dos alumnes han resultat ferits lleus -- L'agressor, de 13 anys, ha dit que sent veus que l'impulsen a matar

L’estudiant, de 13 anys, ha matat el professor interí de Socials. / FERRAN NADEU / VÍDEO: ATLAS

L’estudiant, de 13 anys, ha matat el professor interí de Socials.
Commoció davant la porta de l’institut Joan Fuster.

/

4
Es llegeix en minuts
JESÚS G. ALBALAT / GEORGINA VALLS / BARCELONA

Abel Martínez Oliva, un professor de 35 anys, ha mort i diverses persones han resultat ferides per arma blanca aquest matí a l'institut Joan Fuster de Barcelona per un menor armat amb una ballesta, segons han informat fonts pròximes al cas. El noi ha entrat amb una motxilla en què també portava un matxet de muntanya vestit de camuflatge. És el primer cas d'una mort violenta d'un alumne contra un professor a Espanya. Tot apunta que l'agressor ha patit un brot psicòtic. Fonts policials han descrit l'estat del menor de "delirant" i que insisteix que sent veus que l'impulsen a matar. Ha sigut impossible parlar amb ell en uns primers moments i ha sigut traslladat a l'Hospital de Sant Joan de Déu per fer-li un reconeixement psiquiàtric. 

Els fets han passat cap a les 9.15 hores del matí, quan l'alumne, de 13 anys i que cursa segon d'ESO, ha arribat tard a la seva classe, a l'Institut Joan Fuster de Barcelona, ha trucat a la porta i una professora l'ha obert, moment en què l'ha atacat a prop de la cara amb la ballesta i li ha provocat ferides a prop de l'ull.

Fonts policials confirmen que la ballesta és una arma de tipus gairebé professional, una mica modificada, encara que no han pogut confirmar la mena de projectil utilitzat, que podrien ser llapis o bolígrafs. A la motxilla hi portava una ampolla de cervesa transformada en còctel molotov, que no ha llançat perquè els alumnes han sortit corrent de l'aula.  

Segons testimonis presencials, el noi també ha atacat una alumna d'aquesta classe, filla de la professora, quan l'ha anat a defensar. Li ha clavat un matxet a la cama.

Al sentir els crits, un professor d'una classe contigua ha sortit, el noi s'hi ha acostat i li ha clavat un matxet de grans dimensions a l'altura del pit. El professor ha quedat malferit estès a terra i, poc després, ha mort. El professor, de Ciències Socials, estava fent una substitució i feia dues setmanes que impartia classes al centre. 

L'agressor ha entrat després a la classe, ha mirat tots els alumnes, amb cara d'"abduït", segons una alumna, i quan segons sembla ha localitzat el noi que semblava que buscava s'hi ha acostat i l'ha atacat a la zona de la clavícula. A continuació ha sortit de la classe, ha baixat les escales i ha anat fins al pati. El professor d'Educació Física l'ha trobat sol.

També ha agredit una professora de Matemàtiques i li ha causat una ferida lleu en una orella.

L'agressor, que al pupitre té simbologia nazi, portava una llista amb els noms de les persones que volia atacar --alguns nois apunten que eren 25 persones-- i que eren tant professors com alumnes. Companys de classe asseguren que l'adolescent volia matar tots els professors. Els estudiants també han assegurat que l'agressor ha tirat la ballesta, feta amb fusta i bolígrafs, a una paperera, abans de sortir corrent.

Alguns nois se l'han trobat amb un còctel molotov. L'agressor, que ha sigut traslladat a l'Hospital Sant Joan de Déu, on està sent sotmès a un reconeixement psiquiàtric, ha assegurat que volia matar a tots els que li feien "la punyeta".

Una alumna de l'escola, amiga de la germana de l'agressor, que també estudia al centre, l'ha qualificat com un noi "que feia coses rares". .La mateixa font ha apuntat que el pare del menor és col·leccionista d'armes.

Els Mossos d'Esquadra han retingut l'agressor. Per raons d'edat, és inimputable.

Els alumnes de l'institut de secundària han desallotjat el centre i s'han concentrat a la plaça de Ferran Reyes, on amb els mòbils comunicaven la tragèdia.

Alguns alumnes s'han posat a plorar i altres, amb crisi d'ansietat, els ha atès el Servei d'Emergències Mèdiques desplaçat al lloc.

Els alumnes que han volgut tornar a l'aula a recollir les seves coses eren acompanyats a l'interior de l'institut per recuperar objectes personals que han abandonat quan han fugit corrent al veure l'agressió.

ELS FERITS, LLEUS

Segons han informat fonts de l'Hospital de Sant Pau, els tres ferits són una professora, amb contusions a la cara --que ha sigut donada d'alta cap a les 16.15 hores--, la seva filla, de 13 anys i alumna també del centre, amb ferides superficials en una cama, i un altre alumne, un noi també de 13 anys, ferit al tòrax per arma blanca que està estable. Les mateixes fonts han detallat que els menors segueixen hospitalitzats en observació, encara que "fora de perill".

L'Ajuntament de Barcelona ha activat el Centre d'Urgència d'Emergències Socials de la ciutat per atendre les necessitats de les famílies dels alumnes que necessitin alguna mena d'ajuda.

INIMPUTABLE

Donada la seva situació d'inimputable, la Fiscalia de Menors, que actua en el cas de joves d'entre 14 i 18 anys, haurà de remetre el cas a la Direcció General de Protecció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), perquè intervingui sobre l'estudiant i adopti les mesures de protecció que consideri oportunes.

Serà la DGAIA la que s'encarregarà d'avaluar la situació personal i familiar del menor i determinar les mesures que siguin més adequades per a la seva evolució, han informat a Efe fonts jurídiques.

Aquestes mesures podrien incloure el seu internament en un centre psiquiàtric, si es demostra que la seva actuació criminal ha sigut motivada per un trastorn mental, una decisió que podrien adoptar els pares del nen sense que hi hagi la necessitat que ho acordi l'administració.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, d'acord amb la llei, el menor no podrà ser interrogat donada la seva condició d'inimputable, encara que el jutge instructor podria acordar la seva exploració.

Si, després de practicar les diligències oportunes, el jutge determinés que no hi ha altres persones responsables dels fets a part del menor, hauria d'arxivar el cas per autor inimputable, han afegit les mateixes fonts.