INICIATIVA CIUTADANA

Enciams al jutjat

L'Hort Indignat 2 del Poblenou, punt de trobada de nens i jubilats al barri, afronta el dia 22 un judici per ser desallotjat

Assemblearis 8 Solar al carrer de Perelló que acull un dels horts urbans amenaçats de desallotjament.

Assemblearis 8 Solar al carrer de Perelló que acull un dels horts urbans amenaçats de desallotjament. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

El Poblenou s'ha caracteritzat els últims anys per ser un dels barris de la ciutat amb més solars buits. L'esclat de la bombolla immobiliària va fer que la reconversió del Manchester català en el que havia de ser el districte tecnològic quedés a mitges, i que els terrenys on abans s'aixecaven grans fàbriques o petits tallers quedessin desocupats, a l'espera que arribessin temps millors perquè els seus propietaris en poguessin treure partit.

En aquells terrenys s'ha vist la pitjor cara, i també la millor, de la ciutat i el barri. Alguns han acollit assentaments de persones sense llar, que mostraven la crueltat d'una ciutat a dues velocitats. La majoria ja han sigut desallotjats. Altres, en canvi, es van convertir en horts urbans, on els veïns, de manera espontània, van anar plantant primer una parcel·la petita, després una altra fins a crear verdaderes plantacions comunitàries. Una d'aquestes, la coneguda com a Hort Indignat 2, afronta el dia 22 d'abril un judici civil contra la seva okupació.

L'hort en qüestió està situat al nucli antic del Poblenou, a la vella barriada dels Pescadors, a un pas de la nova part baixa de la Rambla del Poblenou, que farà que arribi fins al mar ben aviat, i afectat pel pla urbanístic del front marítim, una zona en la qual les grans empreses sembla que observen com creixen els famosos brots verds. Després de diversos intents de mediació per part de l'entitat bancària propietària d'una part del solar -una altra part pertany a dues empreses immobiliàries menors-, aquesta ha denunciat els seus ocupants, que hauran d'afrontar un judici el dia 22 d'aquest mes d'abril en el qual tenen totes les de perdre.

«Aquest espai feia anys que estava buit i ple de porqueria i els veïns no només l'hem netejat i dignificat, sinó que també l'hem reconvertit en un espai de convivència en el qual vénen des de jubilats fins als nens quan surten del col·legi», defensa Gerardo, un dels jubilats més implicats en el projecte, antic veí d'una de les de les cases ensorrades per obrir el solar després de procés de reparcel·lació del front marítim. «Hi ha 32 parcel·les i funcionem per assemblea. Som fills del 15-M», prossegueix.

La llavor d'aquest hort és l'Hort Indignat veí, que està situat a pocs metres i que es va plantar amb la terra de l'hort que es va sembrar el 15-M a la plaça de Catalunya durant l'acampada. «L'hort funcionava tan bé pel boca a orella que hi havia llista d'espera, així que vam decidir muntar un segon hort. ¡No quedarem pas per solars!», explica Paloma, una altra de les impulsores de l'hort, que s'ha reproduït en Hort Indignat 3, 4, 5 i 6.

Notícies relacionades

«L'objectiu de l'hort és enfortir el teixit social, els espais d'autoorganització i autogestió ciutadana mitjançant l'ocupació d'espais  abandonats per posar-los al servei de les persones al ritme natural del cultiu de les hortalisses», reivindica Salva, un altre dels veïns més actius del barri.

Tot i que encara no tenen les demandes als jutjats, la resta dels horts del barri es troben en una situació similar, atesa la reactivació del mercat immobiliari en aquesta zona incentivat per l'obertura al mar.