PARLAMENT

El Síndic insta a revisar la baixa de dos agents implicats en el cas del 4-F

1
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

El Síndic de Greuges es presentava ahir al Parlament de Catalunya amb una carpeta plena d'ombres sobre la gestió política i policial del denominat cas 4-F, tractat pel documental Ciutat morta, que tanta polseguera va aixecar arran de la seva emissió al Canal 33 a mitjans de gener. Rafael Ribó va denunciar «negligències» per part de l'Administració, va subratllar la «greu» des­aparició del llibre de detinguts de la Guàrdia Urbana corresponent al 2006, quan es van produir els fets, i va exigir responsabilitats per un possible cas de maltractaments als detinguts després del desallotjament d'una casa ocupada que va acabar amb un agent ferit greu.

Va ser una comissió més expositiva que resolutiva, ja que la fiscalia ja va rebutjar reobrir la causa, fet que va evitar que la majoria dels diputats combreguessin amb la vehemència del ponent. L'informe del Síndic era de sobres conegut perquè es va presentar fa tres setmanes. Però ahir va ampliar-ne alguns aspectes. Per exemple, que té indicis que dos agents de la Guàrdia Urbana implicats en el 4-F i que el 2011 van ser apartats del cos per casos aliens a aquest tenen una baixa per invalidesa com a mínim dubtosa. «Tots dos van entrar en la via de la baixa l'endemà que es conegués la sentència inhabilitadora, per la qual cosa sol·licito la revisió, per transparència democràtica, d'aquestes adjudicacions», va dir.

Notícies relacionades

Ribó també va reclamar «protocols d'investigació policial interna independent» davant els indicis de maltractaments a alguns dels detinguts, i va considerar alarmant que les revisions mèdiques als joves es fessin davant la presència dels agents. Tots els grups van compartir l'estupor davant la desaparició del llibre de detencions, però només Quim Arrufat (CUP) va demanar explícitament reobrir la investigació d'un «mecanisme mafiós».

OPINIÓ SOCIAL / El baròmetre que el GESOP va elaborar setmanes enrere per a aquest diari va preguntar als enquestats sobre el cas 4-F. El 51,8% dels entrevistats donen més credibilitat als acusats que van anar a la presó, mentre que la Guàrdia Urbana rep el suport del 13%, i el 35,2% no es posiciona.