evolució comercial A la capital catalana

Una ciutat d'horaris XXL

Gimnasos, restaurants i serveis amplien jornades per captar més clients

BCN ja suma 51 botigues de conveniència que obren entre 18 i 24 hores seguides

18 HORES DE TAPES El MasqMenos de Rambla Catalunya, 46, a mitjanit.

18 HORES DE TAPES El MasqMenos de Rambla Catalunya, 46, a mitjanit. / ELISENDA PONS

5
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Que llunyà que queda allò de trucar a la porta del veí per demanar una mica de sal per al sopar. La sal (i gairebé tot) la despatxen ara en horari gairebé non stop 51 botigues de Barcelona. Les anomenades «de conveniència», que han d'obrir un mínim de 18 hores, però acostumen a optar per les 24 completes, creixen a la ciutat. Però no estan soles. També és possible menjar-se un croissant acabat de sortir del forn, fotocopiar i fins i tot enquadernar un document, passar la revisió del cotxe, entrenar-se al gimnàs o comprar peix fresc, en plena matinada. De mica en mica augmenten els serveis en horari ininterromput, alhora que es dilaten els horaris de cuina dels restaurants i els locals de concurrència pública sumen més d'una llicència per poder servir des d'un vermut fins a l'última copa a les sis del matí.

Mentre Barcelona debat si obrir o no les botigues en diumenge, el sector de l'alimentació i les necessitats d'última hora i el dels serveis allarguen els seus tentacles per captar a qualsevol hora aquell barceloní que cada vegada té uns horaris més anàrquics per anar a comprar, fer esport o per a la gastronomia.

Òbviament, el cap de setmana és la punta d'hiperactivitat per a molts negocis que es nodreixen dels noctàmbuls. Un moviment que va derivar el 2007 en la implantació de l'horari nocturn de metro, que cada cap de setmana circula sense interrupció 43 hores i que exerceix de motor d'altres activitats. I el ciutadà ho aprofita: 85.000 persones l'utilitzen de dissabte a la mitjanit a diumenge a les 7.00 hores.

REVOLUCIÓ GLOBAL / Aquella part de ciutat que no dorm, «viva i cosmopolita», viu la revolució d'altres grans urbs d'arreu del món en matèria d'hàbits de comerç, oci i restauració, amb la guinda d'un clima que propicia l'activitat dilatada, apunta la regidora de Promoció Econòmica, Sònia Recasens. La regidora matisa que l'essencial és trobar un equilibri entre aquelles oportunitats de negoci i llocs de treball -amb plus de nocturnitat-, i el control imprescindible de l'Administració per regular nous usos i fer complir la norma sense excessos. La primera gran mesura va ser obligar les botigues de queviures de Ciutat Vella i Gràcia, per exemple, a tancar abans de les 23.00 hores, per qüestió d'ordre públic i per evitar els pícnics nocturns a les seves places.

Però el conjunt de Barcelona s'il·lumina cada vegada més amb els comerços oberts a deshores. L'onada immigrant va propulsar ja fa anys el fenomen del badulaque o queviures de menys de 150 metres quadrats regentat sobretot per pakistanesos, especialitzats en l'horari fins a la matinada. Es compten per centenars a la ciutat. I s'hi afegeixen les botigues de conveniència (han d'oferir des de menjar fins a regals, llibres i joguines, en menys de 500 metres quadrats), especialment visibles a Ciutat Vella i l'Eixample. Les Supercor (nova ensenya d'El Corte Inglés) ja són 13 a la capital catalana, obertes 18 hores seguides (de 7.00 a 1.00, o de 8.00 a 2.00, normalment). Els súpers de Condis (amb 24 hores en estacions de servei) també s'obren pas en el segment que anomenen Express i obre cada dia, fins a les onze de la nit, en règim de franquícia, amb recents seus a l'Eixample.

L'estómac també és el motor de forns que no abaixen mai la persiana, on el grup Macxipa ja en suma tres, amb el de Tuset, en plena zona d'oci, especialment concorregut cada cap de setmana. I encara que per llei no poden obrir tota la nit, sí que són molts els bars i restaurants que aprofiten l'horari al màxim, no només cap a la matinada, sinó amb cuina ininterrompuda per poder menjar a qualsevol hora. Així ho fa el més gran de Barcelona i recentment inaugurat, l'espectacular El Nacional (passeig de Gràcia, 24 bis) en marxa des de les 12.00 del migdia fins a la una de la matinada per sopar i fins a les tres per fer-hi copes, el cap de setmana.

QÜESTIÓ DE GANA / Captar el públic des de l'esmorzar fins al sopar, passant pel berenar i els còctels és també l'objectiu de la marca MasQMenos, impulsada pel Grup Cacheiro, a partir dels seus establiments a Rambla Catalunya, 46 (de 8.00 a 1.00 sense parar) i Las Arenas, i que ara s'expandeix per la ciutat amb la fórmula de franquícies, i tapes i plats de producte de proximitat, servits amb rapidesa durant tota la jornada. Al llarg de la Rambla Catalunya nous locals (Bar Bas o Cachitos...) se sumen a la cuina XXL sense franges horàries tradicionals que arrasa al centre de la ciutat, amb un plus de qualitat que és més difícil trobar en la tradicional oferta maratoniana de la Rambla.

Els que combinen llicència de restauració i discoteca, com a Marina Village, a peu de platja, obren els seus establiments al migdia per fer-hi un esmorzar tardà o un vermut, però també s'hi dina, s'hi sopa a qualsevol hora (fins ben passada la mitjanit) i s'hi balla fins a les sis del matí, com Carpe Diem (cuina ininterrompuda), Opium Mar i Shôko.

L'opció d'una compra sana d'urgència per cuinar a casa inclou ara fins i tot la peixateria, amb el dispensador complementari de 24 hores de la Peixeteria Ricard (València, 602) o fins i tot a la barra de peix de Fishop, al passeig de Gràcia, 53, fins a la mitjanit.

Notícies relacionades

Però si es tracta del contrari, de perdre pes, Anytime Fitness, la cadena especialitzada en 24 hores nascuda als Estats Units, ja compta amb tres centres propis a Barcelona (Poblenou, Ciutadella i Pedralbes), i prepara noves obertures, amb preus mitjans de 45 euros i la targeta de soci que permet accedir a qualsevol hora de la nit quan, encara que no hi hagi assistència personal, les màquines i els decibels de fons no s'aturen.

A farmàcies i reparacions a domicili s'hi afegeixen altres serveis: la copisteria Workcenter de la Diagonal a totes hores -amb agitades nits durant el congrés de mòbils- i el novíssim taller Camps (Santander, 27), on es pot reparar (si es té el recanvi) o revisar el cotxe en plena nit.