La crisi dels horaris fractura la patronal del comerç barceloní

El macroeix Barna Centre deixarà d'alinear-se amb les botigues de barri en pro de la liberalització

La plataforma que defensa la promoció de la ciutat internacionalment guanya adhesions

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

ningú vol parlar de divorcis ni enfrontaments, perquè tots comparteixen el comerç barceloní com a motor econòmic, font de riquesa i cohesió urbana. Però la crisi dels horaris comercials, que va obrir dos bàndols, en defensa i en contra de la liberalització, ha sigut la guinda per a una fractura ideològica que se saldarà amb la imminent sortida del comerç del centre (un miler d'establiments sota el paraigua de Barna Centre) de la Fundació Barcelona Comerç. Altres eixos podrien seguir-lo. Més enllà d'obrir o no els diumenges, els separa una visió més tradicional i conservadora del comerç (vertebrada en la fundació), davant de la més liberal de l'associació Barcelona Oberta, que creu que la capital catalana ha de treure partit de les oportunitats que dóna el turisme i promocionar-se amb decisió com a destí de compres.

Fins ara, Barcelona Comerç aglutina eixos de barri que van de Sants a Sant Andreu, i incloïa des dels seus inicis Barna Centre. Les veus en favor de l'ampliació horària primer van ser tímides i després es van convertir en un clam des dels  eixos més turístics, de la Rambla a la Diagonal, fins que una desena d'entitats comercials es va constituir com a Barcelona Oberta fa uns mesos. El comerç del centre, Barna Centre, liderat per Javier Cottet i ferm defensor per la seva atracció turística de l'obertura en festius, es va sumar a la causa. Igual que la Rambla. Però malgrat els nombrosos punts que comparteixen amb els dos col·lectius -«en moltes coses estem d'acord amb la Fundació», assumeix Cottet -, en altres qüestions clau les discrepàncies són tan evidents que, per coherència, s'imposa un divorci amistós.

En una metàfora futbolística, seria com ser del Barça i el Reial Madrid a la vegada. La discussió en algun moment està assegurada. Cottet, en el seu discurs durant l'entrega de premis de Barna Centre, dilluns passat, va emfatitzar que «el turisme és un aliat de la ciutat, no un enemic», i també que el comerç «necessita del client i del veí, del visitant de fora que vol conèixer el centre i del barceloní, al qual s'ha de fer fàcil arribar al centre». Però la seva visió estratègica, «atraure inversió internacional i promoure la nacional», s'allunya de les posicions més immobilistes en alguns temes del petit comerç de barri.

DISPARITAT / Després de setmanes de rumors, en el curs de la gala s'especulava sobre la baixa de Barna Centre en la fundació. Cosa que Cottet no va poder negar a aquest diari, i que el mateix president de Barcelona Comerç, Vicens Gasca, ja tenia assumit. «Entenc que hi ha alguns interessos que són diferents i que cada un té dret a defensar una posició», va dir Gasca, que va lamentar no poder arribar a un acord en el tema horari. També els comerciants de la Rambla es plantegen la mateixa sortida, per centrar les seves demandes d'obertura en festius sense contradiccions. Al mig, Cor Eixample (quasi 200 botigues associades a la dreta de l'Eixample) s'ha integrat també en Barcelona Oberta i n'aplaudeixen el caràcter renovador. No obstant, explica Marisa Aparicio, segueixen alineats amb Barna Centre per compartir altres projectes en pro del comerç de barri. La seva postura de moment és intentar acostar els interessos i posicions. De fet la seva zona no pretén obrir els dies festius, però sí que defensen que la ruta turística tregui partit del potencial. La resta de nuclis comercials, fins a gairebé la trentena, estan en costat o l'altre. I un parell de zones turístiques estudien una pròxima incorporació al nou grup.

La treva no és fàcil perquè Barcelona Oberta segueix lluitant perquè, amb el suport d'algun grup de l'oposició, pugui plantejar-se un últim intent per obrir les botigues els diumenges fins a les 20.00 hores i no fins a les 18.00, com s'ha pactat de moment, els mesos d'estiu d'aquest any a les zones turístiques. En el bàndol tradicional, hi ha por que la mesura atregui compradors barcelonins, en detriment de les seves vendes als barris entre setmana. El president del col·lectiu, Gabriel Jené, creu que és qüestió d'«adaptar-se a nous entorns i d'oportunitat de captació de la demanda», en un context de consum canviant.

Notícies relacionades

L'alcalde Xavier Trias va reiterar ahir a aquest diari que no prendrà cap decisió sobre la qüestió que impliqui «perjudicis» a alguna de les parts. Va tornar a deixar la pilota al camp dels comerciants, en cas que s'arribés a un acord. En el seu discurs, això sí, va advocar per buscar «cohesió i entesa entre el gran potencial econòmic i turístic» i «la vida de molts barcelonins». «Sense activitat econòmica no hi ha benestar social», va rematar.

Cottet va defensar a ultrança que l'obertura completa en diumenges d'estiu atrauria només el turista, però Gasca ho posa en dubte i no accepta esgarrapar més hores.