INVESTIGACIÓ DEL DEFENSOR DEL POBLE CATALà

Ribó veu negligència de l'Administració en el 4-F

El Síndic aprecia indicis de mals tractes al detingut Rodrigo Lanza

Els acusats pels fets del 4-F, durant el judici, el gener del 2008.

Els acusats pels fets del 4-F, durant el judici, el gener del 2008. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va denunciar ahir que les administracions van actuar amb «negligència» i «falta de transparència» en el cas del 4-F,  i aprecia «indicis de maltractaments» a almenys un dels detinguts, que va patir una ferida oberta al cap mentre estava sota custòdia policial.

Així ho va advertir el Síndic en una roda de premsa en la qual va presentar les conclusions de la seva investigació d'ofici sobre el cas, arran de l'emissió de Ciutat morta, en què els condemnats per lesionar de gravetat un agent de la Guàrdia Urbana el febrer del 2006 al·leguen que van ser víctimes de maltractaments policials i d'un muntatge judicial.

En el seu informe, el Síndic aprecia indicis de maltractaments en el cas del principal condemnat, Rodrigo Lanza, ja que després de la seva detenció va ser visitat a l'Hospital del Mar, cap a les 8.30 hores, per policontusions -atribuïbles a la picabaralla prèvia a l'arrest- i posteriorment, després d'estar unes hores sota custòdia policial en comissaria de la Guàrdia Urbana, va ser traslladat a l'Hospital de l'Esperança, on li van haver de posar diversos punts de sutura i una grapa al cap, ja que presentava una ferida oberta.

DUES VISITES A L'HOSPITAL / «¿Li van deixar una ferida al cap oberta a l'Hospital del Mar? Si la lesió és posterior, ¿com es va produir?», es va preguntar Ribó, mentre que el seu adjunt, Jordi Sánchez, admetia que no tenen «certeses» que hi hagués maltractaments, però sí indicis. Sánchez, responsable de seguretat ciutadana del Síndic de Greuges, ha sigut l'encarregat de la investigació.

Notícies relacionades

Ribó també va denunciar la desaparició del llibre de registre i custòdia de detinguts de la Guàrdia Urbana amb la informació relativa al febrer del 2006, quan va tenir lloc la picabaralla del 4-F, cosa que considera un «fet greu», i que en l'atestat policial no s'inclouen els informes mèdics de l'Hospital del Mar. L'ajuntament va assegurar, segons BTV, que aquests registres no existien llavors i que  l'arxivament de la documentació policial es va regular el 2007.

La investigació del Síndic també ha conclòs que el procediment que va culminar amb la declaració d'invalidesa de dos dels agents implicats en el cas -que continuen a la presó per torturar un detingut en un procés paral·lel-, parteixen d'un «error de diagnòstic», motiu pel qual posarà el seu informe en mans de la Seguretat Social per si considera necessari revisar-lo.