El 65% dels joves que surten fan 'botellon'

La proporció de turistes als bars creix fins al 25% de mitjana

La crisi fa que fins a un 82% beguin fora dels locals de marxa

Un grup de joves consumeixen alcohol en un carrerdel Poblenou.

Un grup de joves consumeixen alcohol en un carrerdel Poblenou. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

oci nocturn i alcohol sempre han estat un binomi. Només que a Barcelona els excessos ja no es gesten vora les barres, sinó sobre un banc o en plena vorera. Un fenomen evident a simple vista durant els anys de la crisi, però que ara corrobora la veu dels seus protagonistes: un 65% de joves d'entre 16 i 25 anys confessen practicar el botellon, i més de la meitat ho fan diverses vegades al mes.  Una enquesta de la patronal de l'oci nocturn Fecalon amb la col·laboració de l'Ajuntament de Bar-celona revela també que fins al 82% beu fora dels locals, ja sigui proveint-se d'alcohol a casa seva, o en botigues obertes les 24 hores o a través de llauners. La radiografia, en vies d'elaboració, als resultats preliminars de la qual ha tingut accés aquest diari, ratifica que la crisi ha fet estralls en l'economia juvenil i en el sector nocturn. N'hi ha prou de veure que el pressupost majoritari per gastar en una gresca se situa per sota dels 15 euros.

L'estudi Perfil, caracterització, hàbits i afluència del públic consumidor d'oci nocturn a Barcelona és preocupant en matèria de salut pública. Per un costat, el 94% de noctàmbuls diuen que consumeixen alcohol, encara que el sondeig no abunda en el volum ingerit. Però sobretot perquè sembla arrelar el costum d'embriagar-se a la via pública. I encara que l'ajuntament ha redoblat els últims anys l'ofensiva contra el consum a la via pública (la Guàrdia Urbana va tramitar 97.432 denúncies entre el 2011 i el 2014) i en especial contra la venda ambulant de llaunes, la conjuntura econòmica s'imposa al dictaminar els hàbits. El pressupost juvenil és tan just que no dóna per beure dins dels locals. Només ho fan sempre a l'interior dels locals un 17% de joves, mentre que el 58% beu fora sempre o habitualment, i el 24% ho fa de manera ocasional.

SALUT I INCIVISME / L'alcohol no és considerat com un problema greu de la joventut a Barcelona, apunten fonts de l'Agència de Salut Pública (ASPB). A aquesta edat es vincula a un consum «experimental, recreatiu i episòdic», apunten. No obstant, sí que se sap que com més es fa en la joventut més fàcil és que l'hàbit es mantingui en l'edat adulta, i arribi a ser la principal drogodependència de totes les que s'atenen actualment a la xarxa pública, expliquen les mateixes fonts.

Pel sociòleg Xavier Gironès, participant en l'estudi, el que és preocupant a més a més és que «s'està normalitzant un comportament incívic» (el consum al carrer), que parteix d'una crisi que ha forçat els joves a minimitzar-ne l'impacte. Per un costat han deixat de sortir com abans (només un 30% ho fa cada cap de setmana); el dissabte és el dia estrella. Però quan surten solen quedar per beure a casa d'amics, o en alguna plaça o portal pròxim als locals d'oci. L'ordenança cívica i el perill de multes provoquen que la seva actitud sigui ara més discreta. No se solen exhibir, sinó que beuen «d'amagat», diu Gironès.

No ha d'estranyar tenint en compte que el 78% són estudiants, i la majoria tenen ingressos inferiors als 500 euros mensuals. Per sortir de marxa el 54% disposa de menys de 15 euros, i només un 6% en té més de 25. Tenint en compte que les discoteques són el destí favorit de molts joves i les copes allà solen valer de 9 a 12 euros, no és estrany que el brindis es faci prèviament. I això que en el sopar la majoria no hi inverteix més de 10 euros.

Notícies relacionades

En aquest sentit, des de l'ASPB recorden que el preu és dissuasori per al consum d'alcohol i el de tabac. Però la seva accessibilitat en supermercats o via llauners fa que lluny d'abstenir-se'n, es busquin alternatives barates de consum que impliquen un botellon compartit.

El sector de l'oci, impulsor d'a-questa foto fixa, ha vist caure en picat el consum fins a menys d'una copa per client. Els consola saber que la nota mitjana que imposen els joves a l'oferta d'oci a Barcelona és de notable en general, amb la música com a element més valorat. I és més alta des del bàndol dels turistes. I és que els forans s'han convertit en baló d'oxigen per als establiments, al representar la meitat de l'aforament en una cinquena part dels casos, i rondar el 25% en general. Gasten una mica més a l'hora de sortir i sopar, tot i que també beuen al carrer. I encara que les xarxes socials són clau per decidir la ruta nocturna a seguir, el que és absolutament essencial és sortir amb amics. A l'hora de beure, el vodka i la cervesa són els top per a tots els noctàmbuls, amb les begudes de cola com a combinació favorita.