La precarietat d'una comunitat vulnerable

7.700 persones esperen plaça en una residència geriàtrica a BCN

La ciutat disposa de dos centres nous tancats de la Generalitat a la Prosperitat i al Camp de l'Arpa

L'ajuntament al·lega que la seva política no és obrir geriàtrics sinó atendre la gent gran a casa

Una senyora davant la flamant residència de l’illa d’equipaments de l’Alchemika, al Camp de l’Arpa.

Una senyora davant la flamant residència de l’illa d’equipaments de l’Alchemika, al Camp de l’Arpa. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

El mateix alcalde, Xavier Trias, va qualificar la xifra en el ple municipal del 9 de maig passat de «lamentable» i «molt greu». La llista d'espera de persones grans per aconseguir una plaça pública en una residència geriàtrica a la capital catalana és de 7.700 persones. Nombre que encara resulta més lamentable i més greu, seguint amb la definició del batlle, al costat d'una altra realitat no menys lamentable: a la capital catalana hi ha dues flamants residències públiques construïdes i tancades per desinterès de l'Administració. Una al barri de la Prosperitat, a Nou Barris, acabada des del 2011, i l'altra al Camp de l'Arpa, a Sant Martí, l'edifici del qual fa el mateix temps que està aixecat però, en el seu cas, s'espera que s'acabi l'interior.

Tot i que les dues residències encallades només sumarien unes 200 places, una mica menys, en realitat -100 a la Prosperitat i 93 al Camp de l'Arpa-, i per tant si s'obrissin avui mateix seguirien quedant 7.500 persones en espera, tenir dues flamants residències tancades en dos barris populars en el context de crisi econòmica actual enerva el veïnat. «No entenem que l'ajuntament per un costat presumeixi de superàvit i inverteixi a reformar la Diagonal o el passeig de Gràcia, i per l'altre permeti que es donin aquestes situacions injustes als barris», assenyala Josep Ferràndiz, vicepresident de l'Associació de Veïns de la Prosperitat. Segons els compromisos adquirits en l'última reunió mantinguda entre la combativa entitat (que en aquests anys ha organitzat infinites accions per denunciar la situació), el municipi i la Generalitat, el compromís d'aquesta -responsable última de l'equipament- és que entri en funcionament el primer trimestre del 2015.

A la Prosperitat es prenen el compromís amb pinces per tres motius: perquè ja no se'n fien (no és la primera, la segona ni la tercera data que els han donat i no s'ha complert); perquè el compromís és obrir una part de les places, no l'equipament sencer, i finalment, perquè no els fa gens de gràcia que es faci coincidir la reivindicada i tantes vegades postergada obertura amb les eleccions municipals.

El sentiment popular sobre l'altra residència encallada, la de l'illa d'equipaments de l'Alchemika, és semblant. «Hereu va prometre que el 2010 estarien tots els equipaments en funcionament. Ja som a mitjans del 2014 i aquí seguim», recorda Miquel Catasús, portaveu de l'Associació de Veïns del Camp de l'Arpa, entitat que la setmana passada va organitzar una acció de protesta.

Notícies relacionades

El municipi s'escuda en el fet que la responsable d'aquests centres és la Generalitat i respon de manera concisa que les obres de l'Alchemika s'han reprès i s'espera que s'acabin el 2015 (no s'aventura a parlar de quan entraran en funcionament), i que la Prosperitat obrirà durant el primer trimestre del 2015. Sense més explicacions. No cal dir que no hi ha cap intenció de projectar cap centre més per donar resposta a les 7.500 places que faltaran quan, finalment, els dos eterns equipaments pendents obrin les portes.

AUTONOMIA // L'ajuntament apunta que la seva política no va dirigida a obrir residències, «molt cares de mantenir», sinó a atendre les persones grans a casa seva, cosa que, al seu entendre, és més econòmic i més adaptat a les preferències del col·lectiu. El seu objectiu és, asseguren, «mantenir al màxim possible l'autonomia de les persones grans i promoure, amb tots els mitjans i a través de tots els recursos possibles, que puguin continuar fent la seva vida a casa seva». És a dir, el municipi no aposta per les residències -un fet obvi-, sinó per atendre la gent gran a casa. Contraataquen la informació sobre la llista d'espera geriàtrica amb la d'una altra llista molt, però molt, més amable. «L'ajuntament ha eliminat durant aquest mandat les llistes d'espera dels principals serveis municipals d'atenció a les persones grans a domicili», subratlla el municipi.