REIVINDICACIÓ SOCIAL A CIUTAT VELLA

Aquí (encara) hi ha veïns

Residents de la Barceloneta s'alien per denunciar la pressió turística que els asfixia i els expulsa del barri, i exigeixen més pisos socials

Un grup de veïnes observa des del mercat uns turistes passejar en bicicleta. / ALBERT BERTRAN

Un grup de veïnes observa des del mercat uns turistes passejar en bicicleta.
Dos turistes condueixen un Go Car en un carrer de la Barceloneta, mentre un veí pren el sol.

/

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Assegudes en una mateixa taula, colze a colze, les portaveus de l'associació de veïns de la Barceloneta i de L'Òstia. Des de fora, podria semblar una cosa normal. Lògic. Dues entitats veïnals d'un mateix barri lluitant per un mateix objectiu. Però la fins fa poc insòlita imatge diu molt. Revela la duresa d'una situació que, asseguren, cada dia és més insostenible per a cada vegada més veïns.

Les dues associacions, històricament enfrontades per tenir una visió diferent sobre el futur del barri -els primers, antigament menys bel·ligerants-, compartien ahir un missatge clar: l'alta rendibilitat dels seus quarts de casa per llogar-los a turistes o a persones d'alt nivell adquisitiu atretes pel caramel de viure a la platja a un pas del centre està fent que els lloguers es disparin, i això està obligant els veïns de tota la vida a haver de marxar del barri. Un barri popular amb uns preus -no solament de la vivenda, sinó també del pa- cada dia més prohibitius.

Una realitat que mostra la seva cara més cruel en desnonaments i amenaces de desnonament, i el retorn de l'assetjament immobiliari, fenomen que va mostrar la seva màxima duresa fa una dècada al Casc Antic, i que semblava que estava pràcticament eradicat, però que està començant a ressorgir amb l'anunciat canvi en la normativa sobre pisos turístics, que els agruparà en finques. Motiu suficient perquè s'uneixin i aixequin la veu, una de sola, davant d'una administració amb unes respostes, opinen, que han resultat «totalment insuficients». 

El Manifest de la Barceloneta per al Dret a un Habitatge Digne, presentat ahir, ha estat elaborat per la Taula de Bon Veïnatge del barri, de la qual també formen part entitats com Càritas, el Casal de Gent Gran o l'Obra Social de Santa Lluïsa de Marillac. En aquest manifest denuncien la situació d'emergència habitacional en què està submergit el barri, un llaminer racó de la ciutat que viu des de fa anys la pressió de l'especulació, on és freqüent trobar persones grans que resisteixen gràcies a la protecció que els ofereixen els contractes de renda antiga, però que ho fan en vivendes deteriorades i freqüentment pateixen pressions i assetjament per part dels seus propietaris i empreses que volen lucrar-se amb el negoci dels pisos turístics. «Les regulacions no serveixen de res si ningú s'encarrega de controlar els il·legals, que són la majoria», apunta María José López, portaveu de l'associació de veïns, que exigeix pisos socials de lloguer per acollir les persones desnonades al no poder fer front als lloguers, cada dia més inaccessibles.

Notícies relacionades

Megaiots a la cantonada

La situació general encara es viu de forma més sagnant a la Barceloneta, al produir-se davant les obres de la marina de luxe. «La vida aquí és caríssima. Els negocis de tota la vida tanquen i els que obren són per als turistes, amb preus per a turistes. Els veïns estem en perill d'extinció», reflexiona Pepa Picas, de L'Òstia.