EXPOSICIÓ. FOTOGRAFIA

La quotidianitat del metro

La galeria Barcelona Visions exposa 'Diagonal-Cornellà', una col·lecció d'imatges captades a la línia 5 per Conchi Martínez amb una càmera estenopeica.

La quotidianitat del metro_MEDIA_1

La quotidianitat del metro_MEDIA_1 / conchi MARTÍNEZ

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / Barcelona

Atrapar el temps, esculpir-lo. Aquesta poètica premissa del mític cineasta rus Andrei Tarkovski l'aplica la fotògrafa Con-

chi Martínez en la seva exposició Diagonal-Cornellà, que s'exhibeix fins al 27 d'abril a la galeria Barcelona Visions. Per a ella, la fotografia és una realitat emocional i amb aquesta certesa enfoca l'objectiu de la seva càmera en els seus trajectes quotidians al subsòl de la ciutat per desplaçar-se per la línia 5 del metro des del centre de Barcelona al Baix Llobregat.

Diagonal-Cornellà les fotografies no estan emmarcades. Ocupen longitudinalment les parets per transmetre la sensació de continuïtat que generen els vagons del metro. L'autora s'acompanya en les seves caceres d'instants quotidians de blocs de notes, d'una gravadora de sons, d'una Pinhole, una senzilla càmera estenopeica que es basa en les propietats més elementals de la llum. Ve a ser una caixa segellada a la llum excepte en un petit orifici anomenat estenop.

Toni Coll, director de Barcelona Visions, sala dedicada a fotografies que giren al voltant de Barcelona, explica que Martínez emprèn un viatge a les tècniques de la gènesi de la fotografia. Això aporta al seu treball un caràcter d'experimentació. «Juga amb el moviment frenètic habitual del metro amb l'anonimat de la gent amb qui coincideix habitualment. Això deriva en el fet que les seves imatges transmetin molt més que bellesa», assegura Coll.

La mostra neix de l'interès de la fotògrafa per la quotidianitat. «Volia registrar el meu dia a dia», exposa Martínez al seu quadern de notes. Per fer-ho ha captat imatges durant mesos en el trajecte que recorre des de casa seva a la feina i viceversa. «És el meu recorregut particular, però s'assembla al de molts treballadors que es desplacen en metro».

Notícies relacionades

El seu objectiu és tornar el protagonisme a les persones amb les quals sol compartir el recorregut i que passen desapercebudes. «Tant que gairebé no podem recordar cap detall del seu aspecte». Amb el projecte, Martínez ressuscita la màgia del resultat imprevisible que proporciona utilitzar una pel·lícula dins d'una càmera estenopeica. La figura humana apareix sempre desdibuixada, per les llargues exposicions. «El moviment intrínsec del metro ajuda a enregistrar amb més fidelitat les poques coses que recordem».

Barcelona Visions. Banys Vells, 7. Fins al 27 d'abril. De dimarts a dissabte (d'11.00 a 14.30 i de 17.30 a 21.30 hores) i diumenges (d'11.00 a 14.30 hores). Dilluns tancat.