IMPACTE D'UN EQUIPAMENT en UNA RESERVA NATURAL METROPOLITANA

Front municipal davant el pla de crear un abocador a Collserola

Sant Cugat, el Papiol i Valldoreix s'oposen a omplir amb residus la pedrera Berta

Denuncien el perill de contaminació del projecte, que avalen la Generalitat i l'AMB

Les grades de la vella pedrera Berta, entre Sant Cugat i el Papiol, que es pretenen omplir amb residus.

Les grades de la vella pedrera Berta, entre Sant Cugat i el Papiol, que es pretenen omplir amb residus. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
RAMON COMORERA
SANT CUGAT DEL VALLÈS

Collserola posseeix tots els tipus de protecció: parc natural, espai natural de protecció especial ENPE i xarxa europea Natura 2000. No obstant, en terreny d'aquesta reserva entre Sant Cugat, la seva entitat descentralitzada Valldoreix (Vallès Occidental) i el Papiol (Baix Llobregat) avança el procés per crear un abocador de residus.

El reompliment de la vella pedrera Berta amb sacs de deixalles de l'Ecoparc 2 de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) ha sublevat aquests ajuntaments, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i moltes entitats ciutadanes pel risc de degradació i contaminació. El projecte ve de lluny i rebrota amb la tramitació de l'estudi d'impacte ambiental. Els ens locals han creat ara un front per frenar-lo amb una bateria de més de 40 al·legacions i un objectiu: omplir la pedrera només amb terra i runa tal com fixa el pla de restauració.

La presa de posició dels alcaldes de diversa filiació política va ser ahir contundent al presentar a Sant Cugat l'ofensiva legal. Per l'amfitriona, Mercè Conesa (CiU), usar bales compactades suposa «un risc massa alt per al medi ambient», una responsabilitat, va advertir, que «els ajuntaments no assumiran». Va afegir que l'abocador «és innecessari per a Catalunya i l'àrea metropolitana i tampoc és una prioritat».

Albert Vilà, alcalde independent del Papiol, va apuntar més directament a la Generalitat i a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), institucions que segons les seves competències avalen el pla «des de la desídia i la falta de responsabilitat». Va recordar que s'hauria d'haver après «del fiasco de l'abocador del Garraf» i va denunciar «l'afany especulador d'empreses sense escrúpols que busquen beneficis a costa de l'entorn natural de tots».

Notícies relacionades

La firma titular de la llicència per explotar la pedrera fins al 2016 pertany a Fomento de Construcciones y Contratas, grup que també té l'Ecoparc 2. La propietat del terreny de Berta se la reparteixen Sant Cugat i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, s'afirma en les al·legacions. Només dos anys abans d'acabar el dret d'ús es pretenen canviar les terres i la runa del conveni de restauració per bales de residus sense autorització dels propietaris «legítims».

FILTRACIONS / Els opositors assenyalen que no es pot garantir que aquests sacs de l'ecoparc siguin inerts, com s'afirma, i encara menys quan s'amunteguen en grans quantitats. Els líquids que segreguin passaran a un subsòl permeable al ser de granit i amb fissures, fet que contaminarà aigües subterrànies que s'havien usat per a consum domèstic i industrial. Aquestes filtracions podrien arribar fins i tot al riu Llobregat.