PROJECTE URBANÍSTIC A SANT MARTÍ

Via lliure inicial a la construcció d'un monestir al Poblenou

El districte aprova el pla per als terrenys de la parròquia de Sant Bernat Calbó

La Fraternitat de la Comunitat de l'Anyell projecta un convent a la plaça

Aspecte actual de la parròquia de Sant Bernat Calbó, malalta de carbonatosi, protegida amb xarxes.

Aspecte actual de la parròquia de Sant Bernat Calbó, malalta de carbonatosi, protegida amb xarxes. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

El cada vegada més estès rumor que recorria com la pólvora al barri des de feia uns quants mesos va començar la setmana passada a tenir aspecte de realitat. El ple de Sant Martí informava favorablement amb els vots a favor de CiU i el PP del pla especial per a la regulació d'un nou equipament religiós a la plaça de Sant Bernat Calbó promogut per la Fraternitat de la Comunitat de l'Anyell. O, el que és el mateix, que el pla d'una congregació de monges de construir un monestir a tocar de la rambla del Poblenou, al lloc de la parròquia, anava de debò.

Era un secret de domini públic al barri que la vella parròquia aixecada el 1957 amb els materials de l'època, ergo malalta de carbonatosi -en què es van tancar els immigrants desallotjats de la nau de Puigcerdà després del desallotjament d'aquest estiu- tenia els dies comptats. Era, encara ho és, un edifici enorme per a la poca activitat que alberga -unes 80 persones assisteixen a la missa que s'hi celebra, segons el rector, Francesc Romeu- i la reforma integral que requeria l'edifici és massa costosa. Per això al juny l'Arquebisbat de Barcelona va firmar un conveni amb la citada Fraternitat de la Comunitat de l'Anyell, en què aquesta es comprometia a disposar en el període d'un any de la meitat dels diners que requereix la construcció del monestir -un milió d'euros- i els permisos municipals per a l'enderrocament de l'actual església i la construcció del futur espai, de 892 metres quadrats, 577 de convent per a les germanes, 177 de zona d'acollida i 138 de capella oberta al públic, segons el projecte que va fer públic fa uns dies el portal d'informació local Poblenou.org.

Notícies relacionades

PREOCUPACIÓ AL COL·LEGI / Les famílies de l'escola La Mar Bella, a la mateixa plaça que la parròquia, feia temps que demanaven una solució al mal estat de l'edifici per la por de despreniments, ja que l'espai és un punt de reunió i zona de jocs dels nens a la sortida de l'escola. De fet, l'església ja té unes malles protectores a la façana. «Tal com està ara no podia seguir», apunta Manel Andreu, activista de l'associació de veïns.

Un grup de veïns van iniciar, amb el suport de la CUP de Sant Martí i en paral·lel a les primeres notícies sobre la construcció del monestir, una recollida de firmes per demanar al municipi l'expropiació de l'espai per convertir-lo en el casal per al barri, una cosa que no està en l'agenda municipal, que a priori veu amb bons ulls el projecte de les monges. Aquestes recullen fons a través del micromecenatge per fer realitat el seu projecte.